tisdag 28 januari 2014

Oasen i Mörsil

I lördags var det en så kall och grå dag att Maja och jag bestämde oss för att göra en liten utflykt till ett av våra favoritställen, nämligen till Kretsloppshuset i Mörsil.
Dit har vi inte varit sedan i höstas så vi passade på att avnjuta en härlig lunch och den trevliga stämningen inkl ljudkuliss av kacklande hönor och sprakande brasa som värmde gott när västanvinden ven runt knutarna utanför.
Kretsloppshuset "är resultatet av ett långsiktigt lokalt engagemang för att skapa en ekologisk mat- och trädgårdsoas i Väst-Jämtland" som det sanningsenligt står på hemsidan. "Det vackra huset ligger mitt i en trädgård och omgivande parkmiljö. I huset ryms en gammaldags hönsgård, en butik fylld av produkter med ekologisk profil, en servering i växthusmiljö, bär- och örtförädling, utbildnings- och konferenslokaler. ---Kretsloppshuset ägs av en ekonomisk förening som från januari 1997 fram till hösten 2012 bestod av ett varierande antal medlemmar, senaste åren ett drygt 20-tal."
Lunchbuffén är alltid fantastik med mycket egenodlat och/eller ekologiskt. Just i lördags var det focaccia med hemgjort smör, en drottning-smoothie, rödkålssallad, en äggrulle med lax, kokta rödbetor med feta-ost och en makalöst god pumpa-och kokossoppa.
Till huvudrätt serverades älgköttbullar med gräddsås, rårörda lingon och potatis, allt avnjutet i trivsamt grönskande växthuset.
Som dessert en smoothie med blåbär och hallon, med fantastisk sötma och ekologiskt kaffe från Åre kafferosteri.
Vi satt i timtal och njöt av smaken, lukterna och trevliga samtal med både personal och gäster.
De odlar massor av pumpor som även finns som vackra prydnader lite överallt.
Vi passade också på att bunkra upp ekologisk och rättvisemärkt choklad, kaffe och andra varor i butiken.
Inifrån växthuset kunde man se på snön, snålblåsten och vedförrådet med en inramning av pelargoner.
Väl ute är det svårt att kunna föreställa sig hur oerhört trivsamt det är innanför de snötäckta fasaderna.


Inga kommentarer: