Eftersom jag inte äter särskilt mycket bröd och vet hur vidriga ingredienserna i det flesta margariner är så har jag bara riktigt smör hemma. (Becel är ett exempel på det. Det marknadsförs som så bra för hjärtat, men samtidigt innehåller det fullt med kemiska produkter och anses av forskare vara farligt för hjärtat. Detta eftersom de anser att de fleromättade oljorna ger upphov till biokemiska skador, inflammationer och åderförkalkning.
Det händer dock att jag får besök som vill kunna breda mackor och då har jag tidigare köpt en ask Bregott eller tidigare Milkos Bredbar, som bara innehåller grädde rapsolja, salt och syrakultur och som inte genomgått någon härdningsprocess, som andra margariner.
Foto: Thorgun Andersson lånat från Matfusket |
Foto: Thorgun Andersson lånat från Matfusket |
Härom dagen tipsade dock Matfusket om hur man kan göra eget bredbart smör, vilket jag funderat en del över, så nästa gång den situationen uppstår är det jag som gör mitt eget, så här:
1 kilo bredbart smör
500 g rumsvarmt smör
Vispa med elvisp e dyl tills smöret vitnar.
1/2 tsk Salt eller mindre
löses upp i lite uppvärmt av de
ca 5 dl vatten
Vispa smöret och tillsätt under tiden det salta vattnet i omgångar (så skvätter det mindre).
Tillsätt resten av vattnet under vispning. Dags att vispa i
5 dl ekologisk kallpressad smaklös rapsolja
Nu har du en smörblandning, som kan vara trögflytande eller rinnig beroende på temperaturen på de olika ingredienserna är. Den stelnar dock till rätt konsistens i kylskåpet.
Håll upp i burkar av lagom storlek och ställ i kylen och det du inte ska använda direkt fryser du in.
Smöret kan användas på bröd, att steka i osv, men inte till bakning eftersom vattnet o oljan i då gör proportionerna fel!
Vill du lyxa till det som på gourmet-restaurangerna? Byt då bara ut en del av vattnet och rapsoljan mot vispgrädde eller gräddfil!
Du kan givetvis också göra kryddsmör genom att finhacka rosmarin, eller andra kryddor enligt smak!
1 kilo bredbart smör
500 g rumsvarmt smör
Vispa med elvisp e dyl tills smöret vitnar.
1/2 tsk Salt eller mindre
löses upp i lite uppvärmt av de
ca 5 dl vatten
Vispa smöret och tillsätt under tiden det salta vattnet i omgångar (så skvätter det mindre).
Tillsätt resten av vattnet under vispning. Dags att vispa i
5 dl ekologisk kallpressad smaklös rapsolja
Foto: Thorgun Andersson lånat från finnsdetriktigmat |
Håll upp i burkar av lagom storlek och ställ i kylen och det du inte ska använda direkt fryser du in.
Smöret kan användas på bröd, att steka i osv, men inte till bakning eftersom vattnet o oljan i då gör proportionerna fel!
Vill du lyxa till det som på gourmet-restaurangerna? Byt då bara ut en del av vattnet och rapsoljan mot vispgrädde eller gräddfil!
Du kan givetvis också göra kryddsmör genom att finhacka rosmarin, eller andra kryddor enligt smak!
6 kommentarer:
Redan på 1980-talet hade Tidningen Land recept på detta hemgjorda smör. Eftersom min man var i värsta smörgåsätarfasen så gjorde jag hemgjort som faktiskt var både drygare och gott.Nu blir jag sugen igen men äter ju så lite mackor så..
Härligt!
/*
Kul att du gillade mitt inägg så mycket att du använde både mina bilder och text!!
http://finnsdetriktigmat.wordpress.com/2013/06/23/bredbart-smorgas-smor/
Thorgun
Tack, det gör jag verkligen!
/*
Underbart gott och drygt!/Tack! Med vänlig hälsning:Marita
Underbart gott, smidigt och drygt!
Tack!/Marita
Skicka en kommentar