När man köper Marshmallows, som ingår i flera bakverk och godis, ska man veta att det innehåller gelatin. Just gelatin fick massor med uppmärksamhet för några år sedan, eftersom det är tillverkat av bl a svinsvål.
Agar-agar är helt vegetabiliskt och framställt av ett slags sjögräs. Det ger vaken och används för konsistensens istället för gelatin. Denna köpte jag på Life i Östersund |
Om du använder agar-agar, som är framställt från ett sjögräs istället för gelatin slipper du dock det. Det finns att köpa i välutrustade livsmedelsbutiker.
Gör Egna gelatinfria Marshmallows så här:
florsocker
florsocker
Lägg bakplåt i en liten brödform och pudra med florsocker.
2½ dl vatten
4 tsk agar-agar
Blanda agar-agar med ½ dl av vattnet i en kastrull. Tillsätt
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap och
resten av vattnet
Låt koka i någon minuter under omrörning. Rör hela tiden så det inte kokar över, i cirka 10 minuter, tills det blivit en tjock, fluffig massa (som påminner om vispat ägg). Här kan du tillsätta någon av smakerna nedan!
För vaniljsmak: tillsätt 1 vaniljstång
För viol- och lakritssmak: tillsätt ett par droppar violarom
lila hushållsfärg
Blanda
siktat 1/2 dl florsocker
1/2 dl maizena
För vaniljsmak: tillsätt 1 vaniljstång
För viol- och lakritssmak: tillsätt ett par droppar violarom
lila hushållsfärg
Blanda
siktat 1/2 dl florsocker
1/2 dl maizena
Vänd i vaniljsmaksättningen eller violarom och lila färg. Tillsätt
2 tsk lakritsgranulat /lakritspulver
i blandningen till viol- och lakritsmarshmallows och pudra med hälften av florsockerblandningen i en form.
2 tsk lakritsgranulat /lakritspulver
i blandningen till viol- och lakritsmarshmallows och pudra med hälften av florsockerblandningen i en form.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar