lördag 3 augusti 2013

Rockigt på Mono

På Galleri Mono på Frösön visas t o m 18 augusti en riktigt rockig utställning. Dels är det foton av legendariska Thin Lizzy tagna 1979 i Stockholm av Rolf Adlercreutz och dels ställer Lennart Jonasson själv ut ett hundratal av de uppmärksammade svartvita porträttbilder av artister han tagit på Storsjöyran under de senaste tjugo åren under namnet Wildcards 3.0 - 30 år med Storsjöyran.  
Därigenom sätter han punkt för den tjugoåriga perioden av sin karriär när han fungerat som Yrans hovfotograf.
– Allt har sin tid, jag har hållit på med projektet i 20 år. Det är bra nu, säger han till ÖP.
 
Av Jonassons bilder hänger några på linor och andra ligger på bord.
Hittills har det visats mycket måleri på Galleri Mono, men nu berättar Jonasson i ÖP:
– Det här blir något sorts startskott för ett fotogalleri, även om jag i fortsättningen också kommer att ställa ut annan konst. 
 
Rolf Adlercreutz bilder som togs under Black Rose Tour 1979 känns väldigt inkluderande och Adlercreutz berättar själv så här om jobbet i ÖP:
– I maj 1979 bokade tjejtidningen Vecko-Revyn in mig att följa – ett för mig helt okänt – rockband på en tredagarsturné tillsammans med en reporter.
Thin Lizzy-uppdraget började i Köpenhamn för Rolf och hans kollega, då "första dagen var fullspäckad med intervjuer, en konsert i Lund och därefter flygbåt tillbaka till Danmark."
– Dagen därpå var bandet lediga eftersom de redan var på plats inför kvällens spelning på Köpenhamns Falkonerteatret. Då hängde vi med dem en hel dag, bland annat när de besökte tivolit.  "Rolf hade ovanligt stor tillgång till bandet och det var fritt fram att fotografera utan restriktioner."
– Det var heller aldrig tal om att bara fotografera under de tre första låtarna på konserten och annat trams som i dag begränsar pressfotografernas arbete, säger Rolf.
Dessutom visar Tommy Jonsson på Telogott gitarrer och förstärkare han gjort av cigarrlådor. Han har haft dem i butiken i några månader och de låter fantastiskt bra när han spelar på dem, så jag sa att han borde ställa ut dem med.
Cigar box guitars har han bygt i två år och det är något som började byggas av fattiga i amerikanska södern på 1860-talet. Han har dem stämda i olika ackord och berättar för 100% Östersund:
-Det finns inget roligare än att spela på något som man själv byggt. Har man byggt en cigarrlådegitarr så vill man genast bygga en till. Den artikeln finns nu också i ÖP här.
artikel ur 100% Östersund
Du kan läsa mer om utställningen i ÖP och LT samt här.

Inga kommentarer: