bild lånad från www.rebellesociety.com |
KLYSCHA 2: Var dig själv! Lämna tvivlen hemma! Att vara sig själv på en dejt är det bästa drag du kan göra. Fina ord som uppenbarligen kommer från någon som tycker att du är så bra att du inte behöver anstränga dig, men hur tusan gör man för att 'vara sig själv' i en situation där man inte redan är älskad och uppskattad, till exempel en arbetsintervju eller dejt?
Viljan att göra gott intryck riskerar att höja självmedvetenheten så mycket att man börjar granska sig själv så kritiskt att det blir omöjligt att vara sig själv. Sian Beilock har i många år forskat om varför vi reagerar så här på stark självmedvetenhet – och vad vi kan göra åt det. Här är några av hennes tips: • Fokusera på den andra personen i stället för på dig. • Tolka om dina sinnesintryck – fjärilar i magen och handsvett kan betyda både nervositet och lycka. • Kom ihåg att du har massor av sidor och egenskaper och inte definieras av vad som händer i just den här situationen.
KLYSCHA 3: Ta inte åt dig! Kritik kan svida oerhört, men hur du tänker om dina resultat och prestationer påverkar både hur du mår och hur det känns när någon kritiserar dig.
Carol Dweck är psykologiprofessor vid Stanford University och forskar på olika sätt att se på sina ansträngningar och resultat. Hennes forskning visar att det finns stora nackdelar med att identifiera sig med sina prestationer och att se framgångar eller misslyckanden som en spegling av sitt personvärde. Den inställningen innebär att du sätter hela din självbild på spel varje gång du provar något nytt, och upplever kritik som en personlig attack. Carol Dweck förespråkar i stället ett synsätt där du drar en tydlig gräns mellan vem du är och vad du gör. När du får kritik från chefen är det alltså inte du som bedöms utan en specifik punkt i din arbetsinsats – och den kan du ju påverka och förbättra just tack vare kritiken. Läs mer om de olika förhållningssätten och Carol Dweck forskning i hennes bok Mindset.
KLYSCHA 4: Inte hur man har det, utan hur man tar det! En fras som ofta hörs när någon genomgår något jobbigt och som kan låta både klyschig och hurtig, men trots det faktiskt är sann. För det går faktiskt att hantera känslorna som uppstår kring en smärtsam situation som inte går att påverka, till exempel ett dödsfall, på olika konstruktiva sätt.
Utmaningar vi inte kan komma ifrån skapar ofta något som psykologerna kallar posttraumatisk mognad – vi växer som människor. Många upplever också att kriser ger dem perspektiv på livet och insikt om vad som verkligen är viktigt. Ett sätt att växa, hitta mening och dra lärdom av jobbiga situationer är att skriva om det som skett. Att bara låta tankarna flöda fritt på pappret är läkande i sig, men du kan också skriva mer specifikt om saker som du är stolt över att ha klarat av under den svåra tiden, hur det har fått dig att växa som person och hur det har stärkt dina relationer till andra människor. Det hjälper dig att genomgå den smärtsamma krisen och samtidigt känna att du gör framsteg och blir starkare av den.
Vi tar ofta för givna det som mest förtjänar vår tacksamhet / Cynthia Ozick |
KLYSCHA 6: Se det positiva! Lyckoforskare definierar optimism som tilltro till förmågan att förverkliga ambitioner, påverka sig själv och sin omvärld. Studier visar att det är starkt motiverande och gör det meningsfullt att fortsätta anstränga sig även vid motgångar, vilket naturligtvis leder till bättre resultat. Men hur gör man?
Ett effektivt sätt att börja öva upp ditt optimistiska tänkande är tänka mer på sådant som du vill ska hända. I en forskningsstudie fick människor skriva om sin önskeframtid i 20 minuter i fyra dagar i sträck vilket fick dem att känna sig mer positiva, upptäcka sina riktiga livsmål och inse att målen faktiskt var nåbara. Forskning visar också att positivt tänkande har mycket att göra med hur vi förklarar det som händer oss, och att pessimister ofta hamnar i passivitet genom att skylla bra händelser på omständigheter och ta på sig skulden för dåliga saker. Öva dig därför på att ifrågasätta dina tankemönster och ta ansvar för det som du kan påverka, och undvik att ta på dig skulden för resten!
bild lånad från fittodatechallenge.com |
Bonustips: Människor som mediterar regelbundet uppger i studier att de känner sig mindre oroliga, bekymrade och stressade."
Personligen känner jag mig mest snopen över att denna fantastiska sommar inte alls blev så njutbar som det verkade i våras, men sån't är livet. Jag är tacksam över det vackra vädret så att jag inte helt tappat fotfästet. Omprogrammering av mitt sinne pågår och bör snart ge resultat.
Lycka till med ditt välmående!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar