onsdag 7 augusti 2013

Bygg genom vila och att slita sönder

Jag har kommit in i en bra träningsrutin nu och det känns oerhört bra och energigivande! När man styrketränar slits muskelfibrerna isär och det är under vilan de kan återhämta sig och du bygger muskelmassa. Låter det konstigt? Nej, egentligen är det ju nästan samma sak som när ett brutet ben läker ihop och då blir större eller att ett ärr sticker upp ur huden.
muskulös rygg länad från steroidjunkie.com
För att bygga muskler måste man belasta lite mer än man egentligen orkar och hela tiden träna tyngre och tyngre för att så att säga flytta gränsen framåt. När du gör något tung, t ex lyfter en tung vikt så många gånger att du inte orkar en enda gång till så "tänker" kroppen: "oj, jag har för lite styrka för att klara det här, bäst att bygga mer muskler!"  (Tydligare förklarat är det som händer att muskelfibrer slits sönder och när du vilar så lagas de och kroppen bygger på med mer för att klara framtida belastning.)
bild av våra muskler lånad
från www.anatomiguiden.se
Om du däremot hela tiden gör samma övningar och sådana som kroppen är van vid och orkar med, så "tycker" kroppen att den redan klarar sig bra som det är och bygger inte.  Du måste alltså höja nivån på övningarna hela tiden! Periodisera genom att köra lättare vikter och fler reps, medeltungt med ca 10 reps och så tungt med få repetitioner under 6 veckor vardera i taget. Du kan träna med vikter eller med kroppens egen tyngd, bara du ser till att variera motståndet och repetitionerna hela tiden så kroppen inte hinner vänja sig! Du bör också träna samma muskler som oftast varannan dag, så att de hinner få den vila som gör att musklerna hinner byggas.

Inga kommentarer: