bild från http://www.jamieoliver.com |
Rabarber- och vaniljsåssufflé
6 port
400 gram rabarber, skurna i 2 1/2 cm stora bitar |
100 gram strösocker, + 2 msk |
25 gram smör, rumsvarmt |
6 pepparkakor |
1,5 dl vaniljsås, plus extra till serveringen |
1 äggula |
1 tsk vetemjöl |
4 s äggvitor |
flingsalt |
Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en bakplåt på värmning. Lägg rabarberbitarna i en kastrull tillsammans med 100 g socker. Lägg på ett lock och småkoka på låg värme cirka 10 minuter, tills rabarbern är mjuk. Ställ åt sidan. Smörj sex portionsformar med smör. Lägg pepparkakorna i en plastpåse, knyt om med snöre och smula kakorna fint med brödkavel eller undersidan av en stekpanna. Bröa de smorda formarna med smulorna. Skaka ut de smulor som inte fastnar och spara dem till senare. Ställ rabarber och formar i kylen tills sufflén ska lagas. Klicka en matsked av den kalla rabarberkompotten i varje portionsform. Blanda resten av rabarbern med vaniljsås, äggula och mjölk. Vispa äggvitorna plus en nypa salt med elvisp i en stor, ren bunke tills de börjar styvna. Tillsätt 2 msk socker och vispa vitorna stela, tar cirka 3 minuter. Vänd varsamt ner 2 skedar styv äggvita i rabarbersmeten. Vänd sedan mycket försiktigt ner rabarbersmeten i resten av äggvitan. Fördela blandningen i portionsformarna och släta till ytan. Torka av formarnas kanter. Ställ portionsformarna på den heta plåten. Ställ in plåten i ugnen igen och grädda tills suffléerna har fått gyllene färg och pöst upp, cirka 18-20 minuter. Servera genast med resten av pepparkakssmulorna och kall vaniljsås.
1 kommentar:
Lät väldigt gott
Skicka en kommentar