onsdag 25 maj 2011

sparris

Som jag berättat tidigare skrivit befann jag mig förra veckan i Simrishamn och runt om Österlen för att få se Magnolian blomma, äta färsk sparris och möta försommaren! Jag inleder därför med sparrisen, som blev så pass försenad i år att Sparrisfestivalen som burkar vara två veckor tidigare där istället fick bli en Rabarberfestival. Vecka 20 såg det dock så här fint ut på sparrisfälten utanför Simrishamn:  
det ser så roligt ut med sparrisarna som fräckt tittar upp
ur sandjorden, eller hur?
När vi klev ur bilen hos sparrisodlaren välkomnades vi av en sällskaplig bulldog som visade oss in till mattes sparrisbutik. Där fick vi veta att för den sparris de odlar tar det fem år innan den kan skördas. Eftersom vi fått beställningar norrifrån köpte vi med oss drygt 1 kg sparris
så här mycket blir ett drygt kilo sparris
Vi var även förbi Buhres fisk i Kivik, som nu är helt återuppbyggt efter branden. Där köpte vi både surdegsbröd och vinkokta musslor, så med det och Granatäpplemust från Kiviks Musteri, där vi varit tidigare blev middagen på vandrarhemmet så här lyxig:
ingen dålig vardagsmiddag, som dessutom består av
svampomelett och marinerade kronärtskockor

Hos syster med familj tillreddes dock den riktiga festmåltiden; baconlindade grillade sparrisar
innan sparrisarna läggs på grillen
måste de läggas i olja så att de inte
blir torra eller börjar brinna
Käre svågern tillredde så grillat viltsvin och en underbar sås av färsk dragon och grädde och till det severades både kokt nypotatis och 

svågers goda sås med dragon var superb till vildsvinet
... till dessert jordgubbar, som köpts nyplockade från Vik på Simrishamns torg samma morgon:
så gott att det bara knollrar sig inom mig
Gräddig dragonsås till Vildsvinsfilé
För 4-6 personer.
3 vitlöksklyftor
2 dl grädde 40%
½ dl mjölk
1 msk örtsalt 
1 msk dragon
1 msk torkad persilja
1 msk viltfond
Lite svartpeppar
Häll grädden och mjölken i stekpannan (med stekskyn. Någon sådan blir det ju inte när man grillar dock) och rör eller vispa om. Krydda och koka försiktigt upp på svag värme. Smaka av. Smaklig måltid! 

Så här god tyckte svåger att hans sås var:
barnen trodde inte sina ögon...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vad det såg nice ut!
:-)

S

Anonym sa...

Den middagen heter DUGA det .. :)) Gourmeten som "slickar" på skeden .. Är det en Kerstis .. :-O .. Tycker mig känna igen denne .. ;)

Roger V

Anonym sa...

Såssleven var det som inte behövdes diskas. En dragonsås som var något av den godaste sås jag gjort.

Tomas K

MalinMatilda sa...

Den var verkligen helt suveränt god! Inte bara såsen utan hela middagen, faktiskt.
/*