måndag 15 oktober 2018

Godare och hållbarare smör

I Indien är mycket smör kallat Ghee och det är vad som kallas klarnat eller brynt. Det ger smöret en lite fylligare smak och framför allt blir det mycket hållbarare. Det förstår jag ju är en nödvändighet i ett varmt klimat med osäker eltillgång, vilket gör det svårt att hålla livsmedel kylda.
Så här görs Ghee
Lägg
500 g smöret 
i en tjockbottnad kastrull (i en rostfri bränns det lätt och gjutjärn kan ge smak Låt det puttra länge utan lock på väldigt låg värme, gärna upp till 2 h. Använd en sked och ta bort "skummet” som bildats på toppen, utan att röra om. Det som hamnar på botten ska ligga där. Du kan ha lite högre värme i början för att få fart på det hela, men sänk sedan så du inte bränner allt. Skumma ett par gånger under tiden, men rör inte om i smöret. Det är klar(na)t när proteinerna i botten är mörkbruna (då en termometer uppnår 118 grader) och det är dessa som avskiljs, vilket hjälper de som inte tål mjölkprotein att kunna använda ghee som smör. Ghee är alltså 100% smörolja, som dr Perlmutter anser är essentiellt.
Låt svalna av lite och sila upp i en steriliserad smörburk. Det blir vackert gyllengult och tjockare när det svalnat. Ghee håller sig minst en månad i rumstemperatur och två månader i kyl om du använder rena redskap.
Ghee används även inom Ayur Veda och anses ha många läkande effekter som bl a

 1. måttfullt ökar det goda kolesterolet, HDL, som är nödvändigt för att smörja vävnader och ge näring till ben och brosk och är nödvändigt för minnet. Ta inte mer än tre teskedar om dagen
 2. Ökar förbränningen och förbättrar nedbrytning och upptag av näring. Ger näring åt kroppens vävnader. 
 3. 'Stärker hjärnan, nervsystemet och förbättrar minnet. 
 4. Smörjer bindväv och gör kroppen mer flexibel. 
För att citera dr Sangeeta Balaprakash skriver, "Undvik dock ghee vid höga halter av kolesterol, triglycerider eller socker i blodet. Konsultera alltid en läkare innan du tar ghee i dessa fall. Använd istället linfröolja, som även innehåller fettsyror som bidrar till att sänk kolesterolnivåerna.
Ghee mot vanliga besvär:

 • Förstoppning och trög mage. ta 2 msk ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig. 
 • Torr hud. 1 msk ghee i maten om dagen
 • Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet: Snorta upp en droppe ghee i var näborre på morgonen när du vaknar.
 • Huvudvärk med hetta i kropp och ögon orsakad av hög pitta [som jag alltså...]. Massera fotsulorna med ghee
 • Brännande känsla i händer och fötter. Massera kroppsdelarna med ghee
 • Migrän, för friskhet i sinnet och minnet. 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär
 • Stark stress. Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla forma av, friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress
 • Splittrade hjärnor. Ghee lugnar och drar ner dig i fötterna. Ghee har en förmåga att penetrera hjärnan på ett sätt som ingen annan substans har, enligt ayurveda. Den tar sig in mellan trötta och utbrända hjärnceller och smörjer och lugnar."
Det ni; all anledning att alltid ha ghee hemma m a o!

Inga kommentarer: