tisdag 30 oktober 2018

Päron för framtiden

Dagens inlägg är om inläggningar av päron för att de ska ha längre hållbarhet. Recepten hittade jag här och dessa (nedan) syltade/picklade jag med citron- och björnbär:

Syltade/Picklade päron Port: 5-6 päron (per inkokning)
Börja med att göra i ordning koket. Blanda
1 dl råsocker 
3 dl vatten 
2 dl björnbär (alt. skal och saft från 1 citron, 4 dl lingon, 2 dl hallon, 3 dl blåbär, eller med 2 dl rödvin 6 svartpepparkorn och 1 bit pomeransskal) 
i en hög tjockbottnad kastrull. Skala päronen på längden men låt skaftet titta kvar. Skär gärna ett kryss i den tjocka änden. Lägg i päronen i koklaget och sjud dem i lagen tills de är lagom mjuka. Det kan ta allt från en kvart till en hel timme. Det beror helt enkelt på hur hårda päron man valt. Tänk på att frukterna mjuknar ytterligare i den avsvalnande lagen, så ta av kastrullen från värmen när päronen är lite hårdare än önskvärt. När päronen är kokta, lyft av kastrullen från värmen och tillsätt
ev. saft från 1 citron
Låt lagen svalna lite. Om de ska konserveras tillsätt
några droppar tea treeoil
Lyft över päronen i den sterila burken. Häll över lagen. Den måste täcka frukterna helt och gärna gå ända upp till burkens kant. 
Tillslut med gummiring, klämma och lock. Inläggningen bör hålla i omkring ett år om den oöppnad förvaras oavbrutet svalt och mörkt

Päronen kan också ätas utan konservering, varma eller kalla med lättvispad grädde, glass och gärna garnerade med samma bär  som de kokats i eller choklad.

Inga kommentarer: