torsdag 18 oktober 2018

Päronkompott/Päronmarmelad med kardemumma och kanelpicklade äpplen

Denna fantastiska sommar har jag fått så mycket äpplen och päron att jag är överlyckligt testar alla möjliga recept.

Päronkompott/Päronmarmelad
Koka ihop
5 skalade, urkärnafde och klyftade päron
2½ dl agavesirap
½ tsk vaniljsocker
1 delad och urskrapad vaniljstång
Saft av 1 citron
5 kryddnejlikor
Färskmalen kardemumma/ingefära
i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning på låg värme i ca 15 min eller tills päronen är mjuka. Plocka ur vaniljstång och nejllikor och mosa sedan med potatisstör alt mixa om du vill ha slätare. (För bättre hållbarhet tillsätt
några droppar teatreeoil)
Häll upp i steriliserad burk och låt svalna stående upp och ned. Gott till mycket och Förvaras i kylskåpet i upp till 3 månader utan Teatreeoil)
Kanelpicklade äpplen 2 burkar
Koka upp
3 dl vatten 
2 dl råsocker/ 1½ dl agavesirap
1 dl ättiksprit (12%) 
1 kanelstång 
Dela, kärna ur och skiva eller klyfta
500 g äpplen
Lägg dem i en steril glasburk och häll på den varma ättikslagen. Låt svalna stånde uppochned. För bättre hållbarhet tillsätt
några droppar teatreeoil

Inga kommentarer: