Päronpaj med knäckigt kolatäcke
Nyp ihop
225 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 dl psylliumhusk
3/4 dl råsocker
1 nypa salt
Tillsätt
1 äggula
och knåda hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys en stund. Sätt ugnen på 200 grader, sätt in pajen och förgrädda i 180 grader under 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna. Höj ugnen till 200 grader igen. Gör fyllning under tiden; smält
1 dl råsocker
i en stekpanna,
2 msk smör
1 ekologisk citron, zest+saften
2 tsk kanel, malen
2 tsk kardemumma, mortlad
2 tsk ingefära, riven
Låt koka några minuter. Låt svalna.Blanda
3 dl havregryn
1 mandelmjöl
½ dl psylliumhusk
0,5 tsk bakpulver
1 dl mandel, hackad
och rör ner.
Gör det knäckiga kolatäcket: Smält
150 g smör
tillsätt
½ dl sirap
2 msk vispgrädde
1,5 dl råsocker
Lägg
6 skalade och klyftade stora päron,
i pajskalet, bred knäcktäcket över päronen. Grädda på 180 grader ca 20 minuter, eller tills täcket är vackert gyllene. Servera ljummen med saffransfluff, vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.
Njut av Susannes utförliga grundforskning för den goda smakens skull!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar