torsdag 3 november 2016

Hjärnceller beslutar om du föredrar fett eller socker?

För ungefär en månad sedan rapporterade SVTs vetenskapsredaktion om en särskild receptor, MC4R (som sitter på dendriterna [nervcellsutskott] och är en stor och invecklat uppbyggd proteinmolekyl, som känner igen en typ av transmittorsubstanser och skickar en signal till dendriten så att en elektrisk impuls kan bildas för att fortsätta till andra neuroner) i hjärnanMC4R verkar göra att de personer som saknar den föredrar fet mat mycket mer än personer som har en normalt fungerande receptor.
Fett och socker i skön förening; varm choklad och bullar
"I en ny brittisk studie [dessvärre uppger SVTs vetenskapsredaktion varifrån och jag kan inte hitta den, så jag kan omöjligt länka till den] söker man svar på frågan om det finns någon underliggande mekanism i hjärnan som gör att vi undermedvetet föredrar olika typer av mat.
Forskarna lät en grupp om tjugo personer äta en maträtt med kyckling och ris. Det personerna inte visste var att olika portioner hade olika mängd av socker och fett [genomgående mina kursiveringar], trots att utseende, textur och smak var oförändrad, enligt forskarna.
De såg då att de personer där receptoen MC4R , som tar hand melanocortin, inte fungerade normalt undermedvetet föredrog den fetare maträtten.
 – En brist i studien är att det är svårt att veta om det faktiskt inte finns subtila skillnader i maträtterna som försökspersonerna skulle kunna reagera på. Men samtidigt är skillnaden väldigt stor i vad personerna verkade föredra, och det är intressant, säger Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala universitet.
Det limbiska systemet med hypotalamus, där bl a rädsla
och ångest finns. Bild lånad från skolsida.sisselblom.se
Melanocortin är ett litet protein, en så kallad peptid, som binder till receptorn MC4R i hypotalamus i vår hjärna. Sen tidigare vet man att den spelar en stor roll i vår förmåga att känna hunger eller mättnad, beroende på vilket hormon som skickas till receptorn.  
Även om det är relativt ovanligt att den här receptorn inte fungerar som den ska hos människor – ungefär 1-5 procent av överviktiga har brister i den – är den väldigt viktig när vår hjärna ska avgöra om vi bör fortsätta äta eller om vi är mätta. Dessutom verkar det enbart vara en gen som ligger bakom receptorn.
Tidigare har man sett att möss som man har genmodifierat till att ha brister i sin  receptor även de föredrar den fetare maten.
– Det är en intressant idé man presenterar: att en av hjärnans viktigaste receptorer när det handlar om hunger och mättnad också kan styra vilken typ av energi som man föredrar. Men det krävs betydligt fler och större studier för att vi ska veta mer exakt hur den här receptorn styr våra matvanor, säger Helgi Schiöth." Det ger dock en fingervisning om hur det kan hänga ihop och därigenom också hur det skulle kunna avhjälpa det.

Inga kommentarer: