Tomater i alla nyanser i år; kolla bara:
Det var också en hel del som inte hann mogna innan första frosten kom härom natten (nu är det dock varmt igen) så plockade av dem och har hittat en hel del att använda dem till; häng med!:
Het chutney på gröna tomater
Det blir oerhört vackert att göra chutney Skär
500 g skållade gröna tomater
i grövre tärningar och lägg dem tillsammans med
125 g råsocker
1 msk honung
2-3 krossade vitlöksklyftor
1 chili (urkärnad och fintärnad)
1 tsk färsk riven ingefära
1 ekologisk limefrukt (rivet skal och saft)
3/4 dl vitvinsvinäger
½ tsk mald kardemumma
1 bit kanelstång i en gryta.
Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1 timma, rör om lite då och då. Smaka av och se om sötman och syran stämmer. (Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite flytande pektin)
Häll upp i väl sterila burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor, står det i receptet jag utgått från men tycker personligen den redan är fantastisk! Frys eller ät de närmaste månaderna.
Svårt att tro det men t o m godare än den är snygg!
nyanserad tomatskörd |
Årets sista skörd. Pumporna hade jag tänkt lämna för tillväxt då de klarar frost, men de lossnade |
Het chutney på gröna tomater
Det blir oerhört vackert att göra chutney Skär
500 g skållade gröna tomater
i grövre tärningar och lägg dem tillsammans med
125 g råsocker
1 msk honung
2-3 krossade vitlöksklyftor
1 chili (urkärnad och fintärnad)
1 tsk färsk riven ingefära
1 ekologisk limefrukt (rivet skal och saft)
3/4 dl vitvinsvinäger
½ tsk mald kardemumma
1 bit kanelstång i en gryta.
Svårt att tro det men t o m godare än den är snygg!
Nu har jag använt upp mina gröna tomater men här är fler recept jag hade tänkt pröva, för dig som har fler kvar!:
Grön tomatmarmelad
Skölj
1 kg gröna tomater
Skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med
1 dl vatten
rivet skal och saft av 2 ekologiska citroner
Koka upp, sänk värmen och låt koka sakta i 20 minuter. Skala
3 cm färsk ingefära
och tillsätt den och
5 dl socker
Fortsätt koka sakta i cirka 30 minuter. Gör marmeladprov och fyll på varma, steriliserade burkar.
Tomatmarmelad med vanilj 5 små burkar
Skölj och skär
1 kg tomater
i halvor och ta bort det gröna. Lägg med
1 kg syltsocker
i en stor gryta. Dela
1 vaniljstång
och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i grytan. Koka i ca 20 minuter och gör marmeladprov*) för att kontrollera så marmeladen är klar.
Pressa i saft från
1 ekologisk citron/lime
i slutet av koktiden. Ta upp vaniljstången och häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda steriliserade burkar och sätt på locken.
*)Häll lite marmelad på ett fat som fått stå i kylen. Om marmeladen flyter ihop direkt när man dra en sked igenom, behöver den koka lite till.
Grön tomatmarmelad
Skölj
1 kg gröna tomater
Skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med
1 dl vatten
rivet skal och saft av 2 ekologiska citroner
Koka upp, sänk värmen och låt koka sakta i 20 minuter. Skala
3 cm färsk ingefära
och tillsätt den och
5 dl socker
Fortsätt koka sakta i cirka 30 minuter. Gör marmeladprov och fyll på varma, steriliserade burkar.
Tomatmarmelad med vanilj 5 små burkar
Skölj och skär
1 kg tomater
i halvor och ta bort det gröna. Lägg med
1 kg syltsocker
i en stor gryta. Dela
1 vaniljstång
och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och fröna i grytan. Koka i ca 20 minuter och gör marmeladprov*) för att kontrollera så marmeladen är klar.
Pressa i saft från
1 ekologisk citron/lime
i slutet av koktiden. Ta upp vaniljstången och häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda steriliserade burkar och sätt på locken.
*)Häll lite marmelad på ett fat som fått stå i kylen. Om marmeladen flyter ihop direkt när man dra en sked igenom, behöver den koka lite till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar