Jag har massor med vackra och doftande pelargoner och för en massa år sedan smakade jag en typ av pelargonkaka på Jamtli men det var en annan typ än denna jag hittade recept på.
Doftpelargon på min balkong i somras med dahlia Kevin Floodlight |
Det ska gå bra att använda vilken doftpelargon som helst enligt andra recept jag sett, men till just detta skulle detta vara Dr Westerlund, som jag vet att jag har en av som jag också tror mig ha funnit (högst upp) och hackade bladen av.
Detta recept av pelargonkaka är lyxigare än de andra och jag gör den glutenfri ca 8 bitar
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa
4 ägg
poröst med
2 dl råsocker
Blanda
3/4 dl mandelmjöl
1/4 dl psylliumhusk
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Hacka och tillsätt
2 msk blad från doftpelargon som t ex Dr Westerlund
1 skal från ekologisk citron
Vänd ned i äggsmeten så den blir jämn. Häll i smord form och grädda i mitten av ugnen 175 grader i 30 minuter. Låt kakan svalna och gör under tiden vaniljkräm
Blanda
2 äggulor
3 dl mjölk
1 msk råsocker
1 msk potatismjöl
i tjockbottnad kastrull på svag värme. Vispa hela tiden och låt den tjockna men absolut inte koka! Då blir det äggröra och kan bränna fast. när den tjocknat tillsätt
1 tsk vaniljsocker
Dela kakan i två delar och bred ut vaniljkrämen över den och lägg på överhalvan
Dags för glasyren blanda noga
4 dl siktat florsocker
saften från citronen (3 msk)
så det inte har klumpar och bred över kakan
Avnjut en väldigt fräsch kaka tillsammans med kaffe!Här är en liten film från pelargonkakebaket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar