söndag 22 maj 2016

Rabarberremmar

Något riktigt gott som jag prövade göra när jag nu har så mycket rabarber är att göra rabarberläder, vilket är en idé från Strömsö, fast då i form av frukt- och bärläder. Jag upptäckte just att även Den Njutbara Trädgården gjorde fruktläder, och där kokades det först i ugnen upplevde jag som enklare att göra.
Så här gjorde jag mina Rabarberläder, som blir lite som lakritsremmar.
Jag mixade skalad rabarber skuren i ca 2 sm långa bitar med honung  och färskmalen kardemumma som jag smakade av till det perfekta för just mig.

Jag bredde så ut purén på en plåt täckt med teflonmatta eller bakplåtspapper. Lagret ska vara ca 3 mm tjockt och så jämnt som möjligt, är det för tunt blir det fruktpapper och är det för tjockt blir det fruktmögel. Tänk på att göra kanterna raka så att du lätt kan klippa snygga remmar.


Torkade så i ugnen på 50° i ca 8 h. Har du flera plåtar inne kan du behöva flytta omkring dem lite. Håll koll på lädret så att det inte torkar för mycket och blir sprött. 

Det är klart när du kan ta i lädret utan att det kladdar av sig och jag lät det svalna innan jag lossade lädret från alla kanter och drog loss det i ett stycke.

Skar så remmar av lädret, men hann inte rulla ihop dem för att förvara i lufttät burk. De gick nämligen åt, eftersom jag gjort en så liten sats. (Jag är inte glupsk men det sötsura gör mig bara så sugen...)

Riktigt gott så kommer att göra fler gånger av såväl frukt och bär med kombinerade med olika kryddsättning. Riktigt nyttigt godis!

Inga kommentarer: