söndag 1 maj 2016

Kinesisk Växt mot cancer

Läste för ett par veckor sedan i Natonal geograohic om Kinesisk örtmedicin (TCM) som har potential att ersätta moderna cellgiftsbehandlingar (lite på samma sätt som immunterapi, som jag skrev om här) mot cancer. Det handlar om forskare från John Innes Centre i Storbritannien, under ledning av professor Cathie Martin som har upptäckt att vissa organiska föreningar i den kinesiska växten Huang Qin [Scutellaria baicalensis på latin och Kinesisk Kalott  svenska] kan hejda cancercellers tillväxt! Enligt Science Daily är det s.k. flavoner (sammansättningen av ämnena i växtens rötter) som visat sig hämma tillväxten av tumörer utan att skada andra celler i kroppen. Något forskarlaget kunnat visa genom djurförsök.
Scutellaria baicalensis eller på svenska Kinesisk Kalott
bild lånad från www.herbal-supplement-resource.com
Scutellaria baicalensis är en växt som gärna används inom TCM och forskarna återskapade Huang Qin-rotens läkande flavoner med hjälp av nya enzymer och chrysin, som är en naturligt förekommande flavon.
Professor Martin säger i ett pressmeddelande: "Det är otroligt spännande att växter som i flera tusen år använts som traditionell, kinesisk naturmedicin kanske kan leda oss till effektiva, moderna läkemedel". Huang Qin har  använts i mer än 2000 år inom TCM  för att bekämpa leversjukdomar, sömnlöshet, inflammation och diarré.
Rot av Kinesisk Kalott på bild lånad från www.bonatics-tcm.com
Jag läser också på gh.caqe.net att Kinesisk Kalott har "lugnande effekter" och kan "hjälpa sömn, men bör inte tas tillsammans med andra lugnande medel eller ångestdämpande läkemedel. Till exempel bör du inte använda kalott tillsammans antidepressiva eller antiepileptika." Den "har använts för att behandla ett stort antal tillstånd och har visat sig vara en användbar anti-inflammatorisk. Därför kan det vara en lugnande drink för dem som har tillstånd såsom artrit och tarmsjukdomar som orsakar obehaglig inflammation."
Den har också använts för behandling av cancer i Kina historiskt. "Över 295 föreningar har isolerats från Scutellaria, som omfattar flavonoider och antioxidanter." Inget är nytt under solen alltså, utan uråldrig kunskap visar sig vara verksam genom samtida forskning!

Inga kommentarer: