torsdag 10 september 2015

Nya människoarten Homo Naledi upptäckt utanför Johannesburg!

Det här är så häftigt att jag blir helt matt. National geographic har idag rapporterat om att Lee Bergers (som jag skrev om här) forskargrupp vid University of the Witwatersrand (där jag själv pluggade för 15 år sedan) upptäckt fossil av en tidigare okänd människoart som de kallar Homo Naledi . De mer än 1 550 benbitar från vad de tror är åtminstone 15 individer grävdes fram i grottan Rising Star, som enligt vad jag förstår ligger vid Sterfontein-grottorna (där jag varit och berättar om här!) utanför Johannesburg.
Bild av en rekonstruktion av Homo Naledi på
foto av  Mark Tthiessen lånad från National Geographic.com
Imorgon skriver även DN om Homo Naledi och du kan också se en svensk film om det här. Bl a skriver DN att det är "ett av de enskilt största fynden som har gjorts på den afrikanska kontinenten. Mycket av materialet är väldigt fragmentariskt, men i sin helhet ger fossilen en relativt god bild av arten. Artens hjärna var mycket liten, bara cirka 500 kubikcentimeter, bara snäppet större än hjärnan hos en schimpans. Kroppslängden var 150 centimeter, och kroppsvikten cirka 45 kilo. Homo Naledi var med andra ord mycket liten, av ungefär samma storlek som Homo habilis, en av de äldsta och mest primitiva människoarterna.  
Fyndet gjordes alltså här i vad som kallas Cradle of Humankind.
Exakt var den nya arten ska placeras på släktträdet är dock oklart eftersom det inte gått att åldersbestämma fossilen.  
– Det gör det mycket svårt att bedöma fyndet, säger Lars Werdelin, paleontolog på Riksmuseet i Stockholm. --- Forskarna redovisar fyndet i den vetenskapliga tidskriften Elife. Det kommer också att presenteras i tidskriften National Geographic." Men kom gärna ihåg var ni såg det fölrst!

Inga kommentarer: