söndag 26 juli 2015

Vikten av lukten

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är för vårt minne med dofter. Liksom att man genom att samplantera med starkt doftande kryddväxter som mynta och vitlök slipper skadedjur och sjukdomar på de växter man verkligen odlar,
Samma sak gäller faktiskt även för skadedjur inomhus. Jag upptäckte t ex två silverfiskar i köket och badrummet härom sistens och funderade över ifall de egentligen är skadedjur eller om det mest handlar om att folk tycker att de är äckliga. Jag letade på nätet och fann att de tydligen gärna mumsar i sig av böcker och tyg, vilket innebär att de ju faktiskt är skadedjur även med min definition. Jag tror nämligen inte på att utrota varelser och kalla på Anticimex för att döda sådant som egentligen inte gör någon skada. Jag försökte hitta en helt ekologisk metod att slippa dem genom att de själva flyr och helt utan att utrota dem, Jag fann då att de skyr lukten av rödcederolja (vilket tydligen även Rent Hus tipsat om) som jag därför beställde!
även Rent Hus som jag tidigare hänvisat
till tipsade om rödcederolja
Rödcederolja är logiskt nog utvunnet ur Rött cederträ och är det verksamma ämnet mot just skadedjur. När man redan har skadedjur hemma rekommenderas därför att hälla eller spraya rödcederolja längs golvlisterna och badrumsväggen så försvinner såväl klädmalar (vilket även lavendel hjälper mot!) som pälsängrar, precis som även silverfiskar och andra skadedjur! Du bör spraya så pass att du själv känner doften. För ja, det doftar gott och inte särskilt förvånande, likt just cederträolja (som jag köpt på Bodyshop i tonåren och använt som doft när jag velat känna mig stark)! När du själv känner doften vet du att även skadedjuren känner den!
Eteriska oljor är alltid flyktiga så därför är det en god idé att spraya igen när du själv slutar känna doften. Ju mer det luktar ju snabbare blir de av med skadedjuren nämligen! På det sättet kan du på kort tid bli fri från "husdjuren", men glöm inte att fortsätta spraya även efter att de försvunnit. Även om d själva dragit vidare kan de ha lagt ägg som kläcks senare.
Jag köpte min rödcederolja med spraypump här
Rödcederoljan sprayade jag där jag hittat mina två silverfiskar, men ska även ta utmed golvlister och tänkbara ev "gömmor", som under säng, soffa och andra dolda ytor där jag och Greta spenderar mycket tid (så där kan finnas hud- och pälsavlagringar).

Visst är det smart hur man kan använda sig av naturens egna knep? Jag förstår faktiskt inte varför folk envisas med att förgifta, utrota och förstöra sin omgivning. Det måste vara av ren okunskap och lättja! Jag tycker att det är så häftigt att t ex slippa skadedjur genom samplantering och allt annat som påverkas av just det inflytelserika luktsinnet. Man har egentligen världens vapen i sin hand när man använder lukter. De funkar ju både för att attrahera och avskräcka alla möjliga varelser, vilket bevisats även rent vetenskapligt.

Just silverfiskar är ju egentligen ett nyttigt renhållningsdjur som funnits sedan urtiden, men människor försöker ändå utrota en varelse som påstås ha levt i hela 300 miljoner år, eftersom det ses som ett skadedjur. Detta eftersom de (enligt Wikipedia, som jag inte brukar lita på utan andra källor, men de citeras överallt här) "är allätare. Favoritfödan är saker som innehåller stärkelse; klister, bokband, socker, hår, mjäll och kan ibland göra skada på äldre bokband, papper och stärkta tyger. Men även bomull, silke eller döda insekter duger som föda. [Själva språket är exempelvis under all kritik just på Wikipedia.] Silverfisken  kan till och med äta sitt eget ömsade skinn. Den kan svälta i flera månader utan att ta skada. Silverfisken äter även hår, hud- och nagelrester från människor." Tyvärr är ju många av de äldsta djuren oönskade av oss människor. Jag tänker förstås på kackerlackor men även reptiler. Jag tror att vi helt enkelt skräms av att de är sådana överlevare och att vi därför måste ta till starka gifter för att bli av med dem.
Varför inte istället försöka lära sig naturliga sätt att avskräcka det vi vill bli av med istället för att döda det? Det är samma tanke som ligger bakom att jag är en stor anhängare av samplantering också.

Inga kommentarer: