tisdag 28 juli 2015

Tätat o skålat

Härom dagen, när det var torrt, så passade jag och pappa på att gjuta en ny botten i min jordkällare så att inga små kryp ska kunna smita in där. Tidigare var problemet att stenarna i bottnen inte höll helt tätt vilket gjorde att t ex mördarsniglar smet in den vägen.
Nu håller Pantrik, pantersnigeln i o f s redan dem borta, men det är skönt att veta att inga andra odjur heller tar sig in. (På bilden ovan är det bar nedblåsta blad som ligger på bottnen.)
Jag köpte en liten påse snabbcement på bygghandeln, som pappa så rörde ut i vatten till lagom konstisens och sedan hällde vi ned den i den väl rengjorda jordkällaren där det sedan fick brinna under locket som gick stå på glänt för att där skulle komma in luft, över natten och nästa dag.
När vi ändå höll på att gjuta passade jag även på att gjuta en skål med ett rabarberblad som form.
Jag började med att forma sant under bladet så att det skulle vara upphöjt i mitten och så smetade jag ut olja över bladet för att inte cementen skulle fastna så.
Så smetade jag cement över bladet och jämnade till och sedan la jag plast över, men utan att den skulle ta i cementen och gjutas fast. Detta för att det inte skulle torka för fort och som skydd mot ev regn, kringblåsande saker, insekter och annat.
Jag var inte hade inte haft på nog med olja, men de växtdelar som fastnat i skålen är bara att peta loss och kommer ändå att försvinna med tiden. Jag hade inte heller tänkt på att vara försiktig så att inte själva sanden skulle gjutas av. Därför fick skålen ett väldigt grovt intryck, men det tycker jag är helt ok eftersom jag ska ha det utomhus.
Så. Nu är det både tätat och skålat i betong!

Inga kommentarer: