fredag 10 juli 2015

Myror bort

Min granne på koloniområdet har haft problem med myror, som hon säger har en väg över både hennes och min kolonilott. Enligt henne ska den gå där jag har satt mina äppel- och päronträd, alltså från grinden och fram till stugan. 
Hon tipsade om att man kan hindra myrornas väg genom att lägga äggskal i vägen, för då går de inte över dem. Det skulle inte vara några problem eftersom jag äter så mycket ägg. Sedan hade hon tips om en röra som skrämmer bort myror. Problemet är dock att den även innehåller Rödsprit, så den kommer jag inte att använda. Nu har jag inte sett särskilt många myror alls, så därför kommer jag inte att lägga ut äggskalen.

Jag letade däremot reda på mer miljövänliga tips för att bli av med myror och fann då följande ut tidningen  Land:
"1. Gör rent med såpa Städa undan smulor, saftfläckar och andra sötsaker som myrorna dras till. Leta reda på platsen där de tar sig in och tvätta noggrant med vatten och såpa. Det förstör nämligen myrornas doftspår, som sänder en signal till andra myror var de kan ta sig in. Du kan också blanda vatten och såpa och hälla ut runt ytterdörren, då kommer myrorna snart att flytta till ett annat ställe.   2. Häll ut kanel  Ett beprövat knep för att bekämpa myror är kanel, de gillar nämligen inte den starka doften. Prova strö ut malen kanel i trädgården eller inomhus så ska de små liven snart flytta på sig. Du kan också ta till svartpeppar, ingefära, nejlika, chilipulver och kajennpeppar.  
3. Smörj in med ättika  Om du inte vill att myrorna ska börja krypa längs med benen när du är ute och påtar i trädgården kan du smörja in stövlarna med ättika. Det kommer definitivt hålla småkrypen borta. Placera sedan stövlarna vid ytterdörren så skrämmer du bort myrorna.
4. Krossa äggskal och blanda med salt  Om kanel och andra starka dofter inte fungerar kan du krossa äggskal och placera ut, men se först till att göra rent dem. Strö sedan grovsalt över skalen eftersom myrorna ogillar det. OBS: Undvik att strö salt i trädgården eftersom det kan ha en negativ effekt på växter, vatten och mikroliv.
5. Strö ut bakpulver  Oavsett om myrorna befinner sig inomhus eller utomhus så är bakpulver något som håller dem borta. Strö ut ett lager där de brukar befinna sig så kommer de att vara väck efter ett par dagar.  
6. Bekämpa med pepparmynta Pepparmynta är användbart på många olika sätt. Du kan till exempel odla pepparmynta runt huset, placera ut torkade blad eller gnida in området där de tar sig in med pepparmynta.  
7. Plocka renfana Växten renfana sägs hjälpa mot myror. Plocka en bukett och lägg på altanen eller vid ytterdörren. Du kan också hänga upp en bukett i gardinstången eftersom det också hjälper mot flugor och mygg.  
8. Vattna mycket  Har du bekymmer med myror i grönsakslandet? Se till att vattna ofta, då kommer de snart att flytta till ett torrare ställe. Men undvik att hälla ut kokande vatten då det tar död på myrorna, men också mikroorganismer som finns i marken.  
I förebyggande syfte:  Håll rent, gå ut med soporna ofta och se till så att det inte finns ständiga vattensamlingar inomhus, till exempel i diskhon. Myrorna tar sig nämligen in för att leta efter just föda och vatten.  Ta bort överbliven katt eller hundmat som myrorna kan dras till."
Se där, ingen anledning att ta till Rödsprit alltså!

Inga kommentarer: