lördag 25 juli 2015

Min Indian-klänning

Jag köpte den här klänningen på Krämarmarknaden härom dagen. Den är sydd av en halv kjol från Guatemala, som ursprungsbefolkningen (Maya-arvtagare) burit. Av två kjolar som en man köpt begagnade, syr hans fru två klänningar som den nedan. Det tjänar de mer pengar på än när de plockar kaffe- och kakaobönor.
JIDCA utförde hjälparbete i just Guatemala under många år, därför känns klänningen extra bra för mig. 
Min klänning av en halv indankjol
"Guatemala har en starkt växlande natur med bördiga jordar, gröna otillgängliga bergsmassiv och djup djungel. I Guatemala odlas kaffe, majs, bananer, kardemumma och vid kusten tropiska frukter. Landet är ungefär en fjärdedel så stort som Sverige med en yta av 109 000 km2 och ett invånarantal på närmare 13 miljoner. Majoriteten av landets befolkning utgörs av ursprungsbefolkningen indigenas, ättlingar till mayaindianer och andra folk. Det officiella språket är spanska, utöver det talas 21 indianspråk bl a Kiché. Befolkningen har sedan erövringen av spanska kolonisatörer på 1500-talet, under århundraden levt under förtryck och diktatur. Guatemala befann sig i en väpnad konflikt i 36 år som avslutades 1996. Det förde med sig stora bekymmer såsom ett förstört socialt nätverk och en utbredd fattigdom. 150 000 människor dödades under konflikten och 45 000 saknades. Det resulterade i bl.a. 250 000 föräldralösa barn och 50 000 änkor. Mayabefolkningen drabbades särskilt hårt och marginaliserades både ekonomiskt och politiskt. 80 procent av människorna på landsbygden är fattiga och en stor del 69 procent hör till de extremt fattiga. Orten Poxlajuj, där [JIDCA-]projektet har sin verksamhet ligger i ett av de folktätaste områdena, i provinsen Totonicapán (680 inv/km2). De flesta familjer har inte tillräckligt mycket jord att odla på. Det bidrar till att befolkningen måste söka andra alternativa vägar till försörjning såsom bl.a. sömnad, vävning och jordbruk. Kvinnorna i dessa landsbygdsområden drabbas hårt av fattigdomen. Bland annat har de inte fått samma möjlighet till utbildning och därför haft svårt att skaffa ett eget arbete. Flertalet av dessa kvinnor har Kiché som modersmål och många talar inte spanska." "Den ursprungliga befolkningen, som utgör fler än hälften av invånarna, visar upp sin kultur genom att väva och bära starkt färgade Maya-textiler som området är känt för att producera." 
Bild lånad från www.jidca.se/
Så här ser kjolarna ut och ingen är lik den andra, vilket innebär att det bara finns två klänningar som är lika och det är de som sytts av tyget från var kjol.

Inga kommentarer: