söndag 12 juli 2015

Mästerlig Mikael Arvidsson visar emaljer i Skillinge

I fredags hade min kollega och lärareemaljmästaren Mikael Arvidsson vernissage på en utställning med just emaljerSkillinge Emalj.
Framför allt var det oerhört trevligt att träffa honom, hans fru Annikka och Helena Leander-Åkesson, som äger Skillinge Emalj igen, men att sedan se så mycket av det han gjort i emalj är fantastiskt kul, för att inte säga lärorikt.
Hela 43 emaljer visas och de är i väldigt olika storlekar och tekniker. Ovan Tulpaner, som han måste ha sprutat genom något virkat, bränt och sedan screentryckt [screenat] tulpan-motivet, som jag tycker ser ut som om han målat och sedan screenat på plåten.
På bordet ligger flera mindre emaljer, som han jobbat med hemma, där han har en liten ugn. Jag antar att han även har möjlighet att screentrycka hemma i Nordingrå.
 Enslingen är lite större och dessa har han jobbat med i ÖKKVs verkstad i Örnsköldsvik. Den ser ut att vara ett screentryckt foto i sepia-tonevilket ger den ett ålderdomligt uttryck.
Även Fjällbergsborna verkar vara ett screentryckt foto i svartvitt och här verkar Arvidsson först ha sprutat bakgrunden och lagt ett linnetyg eller liknande över för att få fram strukturen innan det bränts. Det gör så att det påminner om ett blad ur ett gammalt fotoalbum.
Promenad tycks ha silhuetterna målade och brända, för att så ha bearbetat ett tjockt lager vitt blandat med transparent med en skrapa över motivet, efter att silhuetterna bränts.
Att  Mikael Arvidsson experimenterar och jobbat mycket med just emaljer i mer än femton år är tydligt när man ser mångfalden som ändå håller en oerhört hög kvalitet.
Ungdom (något beskuren) ser ut att vara ett screentryckt svartvitt foto på en bakgrund med fettprickar som skyddat plåten när den sprutats vinklad.

Jag vet inte hur länge utställningen finns kvar, men vill verkligen rekommendera alla som kommer till Österlen under sommaren att besöka den! Skillinge Emalj har öppet mån - lör 11-17, mellan  27 juni och 15 augusti.

Inga kommentarer: