söndag 19 juli 2015

Småsur hortensia är vad jag önskar!

Jag är oerhört förtjust i hortensia och skulle gärna vilja ha en klätterhortensia i dessa färger:
Eftersom blommorna ändrar färg beroende på jordens ph-värde har jag därför satt min planta i sur rhododendronjord i ett halvskuggigt läge. Alltså inte i min surjordshörna, där jag tror att det är för soligt. Sur jord (med lågt Ph) ska nämligen ge blå blommor. medan rosa, röda och vita hortensior ska ha ett normalt pH värde. 
Jag bör alltså hålla mig till halvsur jord för att uppnå den önskade violetta färgen. Det är ju en blandning av blått och rosa jag är ute efter i första hand.
Så här liten är plantan nu, men jag hoppas att den inom några år ska ha vuxit, om än inte lika mycket som den fantastiska (nedan) som växer i centrala Simrishamn.
Den har vita blommor, vilket bör innebära att den växer i jord med ett normalt ph-värde.
Nu ikväll på väg hem från kolonilotten gick jag förbi den här vackra hortensian, med helt rätt färger för mig. Men det är ju en buske [Hydrangea macrophylla] medan min klätterhortensia ju heter Hydrangea anomala men jag hoppas att det ändå är samma som gäller för färgerna och  ph-värdena!
Namnet Hydrangea har den fått för att den inte får torka ut. [Av grekiskans hydor, för vatten och angeion, för kruka, kärl.] Torka innebär att blommor och knoppar faller av och att bladen blir bruna, så det bör verkligen undvikas och är ett stort skäl till att den inte bör stå i full sol.

Inga kommentarer: