lördag 28 mars 2015

Skyddsängel för männens skull

Igår fick jag en present av min lillasyster Mia. En vacker blå ängel att bära runt halsen i halsgropen eller längre runt halsen. 
Den säljs till förmån för prostatacancerpatienter. Det är Margarete Nudel, designer och kreatör, som efter 25 år som journalist nu skapar handstickade vantar, mössor, sjalar och även har designat en blå skyddsängel till förmån för Fonden mot prostatacancer.
Varje dag drabbas 25 svenska män av prostatacancer, som är Sveriges vanligaste cancerform. Med den blå skyddsängeln från by margarete nudel stöttas livsviktig forskning om prostatacancer, Skyddsängeln är unik och symbolfylld. Du kan alltså ha din skyddsängel nära hjärtat, "precis där den ska vara." 
Nya svenska forskningsresultat visar enligt Dagens Nyheter och Aftonbladet "att män mellan 70 och 80 år ofta underbehandlas trots att de har en prostatacancer av högrisktyp. Enligt de nationella riktlinjerna borde männen opereras eller strålas för att bli friska, men många får inte tillgång till de livsviktiga behandlingarna. Läkarna anser att patienterna är för gamla, konstaterar docent Ola Bratt vid Lunds universitet i den forskningsrapport som i veckan presenterades på ett internationellt urologimöte i Madrid. Ola Bratt har undersökt samtliga 19 000 män som behandlats för prostatacancer av högrisktyp i Sverige mellan 2001 och 2012. Han konstaterar att läkarna ofta missbedömt de sjukas förväntade livstid. Läkarna har helt enkelt struntat i livsavgörande behandling därför att de felaktigt trott att patienterna snart skulle dö. [Genomgående mina kursiveringar] .En så gammaldags och ganska fördomsfull syn på dagens 70-åringar kan få förödande konsekvenser. Det kan inte vara meningen att svenska män ska behöva dö i förtid". Bratt konstaterar också att det dessutom är stora skillnader mellan olika delar av Sverige. Mellan 2001 och 2012 ökade andelen män över 70 år som fick botande behandling från 15 till 38 procent, men andelen varierar stort mellan landstingen - från 13 procent i Örebro län till 85 procent i Kronobergs län, enligt Nationella prostatacancerregistret. Många män blir alltså förlorare i det stora cancerlotteriet. De som vill överleva måste bo i rätt landsting och gå till rätt läkare. --- Cancervården ska nu standardiseras för att bli mer jämlik. Men även landstingen måste moderniseras, en del är stora medan andra är små och har sämre resurser. För en jämlik vård måste alla landsting kunna samla kompetens, forskning och modern teknik."
När du köper den Blå skyddsängeln bidrar du samtidig till kampen mot prostatacancer,Varje skyddsängel ger 15 kr till Prostatacancerföreningen.  Skyddsängeln  är producerad i en zinklegering överdragen med silver. Nickel- och blysäker. Skyddsängeln mäter c:a 4 x 3,5 cm och kedjan som ingår mäter c:a 70 cm. Jag har hängt kedjan dubbel på bilden. Det går annars bra att köpa till en kort kedja (c:a 45 cm). Själva skyddsängeln  mäter c:a 4 x 3,5 cm och
skyddsängeln finns också som brosch och den kan köpas här.

Inga kommentarer: