fredag 20 mars 2015

Fläderblomsaft i syrenbersån och skadedjursbekämpning i ett!

Madicken i syrenbersån
Att dricka egengjord fläderblomssaft i min syrenberså är något jag velat göra sedan jag var barn och såg Madicken. En syrenberså hade jag både i Östersund och här i Simrishamn, men hittills har det inte blivit någon hemgjord fläderblomssaft för mig,
Sambucus nigra som den heter på latin, hör till
växtfamiljen Caprifoliaceae. och är alltså en
kaprifolväxt. Därav blommornas skönhet.
Jag köpte två fläderbuskar för flera år sedan och "koloniserade" ett hörn av mina föräldrars tomt i Brunflo, där jag satte dessa och en sibirisk björnbärsbuske. De fick sedan flytta med dem ned till Simrishamn. Nu har jag äntligen burit "hem" dem till Gretero-lotten och planterat dem vid rosorna på södra sidan (se nedan).
Flädern växer i europeiska skogar och buskmarker, på ödetomter och nära bebyggelse, vanligen i kväverik jord. Den växer kraftigt och blir snart etablerad, där den planteras. Den växer på nästan all slags jord och är dessutom jordförbättrande. Bäst trivs den dock med något sur, näringsrik och kvävehaltig jord. Jag tänker alltså tillsätta mycket gräsklipp till mina, så att de trivs trots den sandiga jorden. Bästa planteringstiden är just nu i mars- april. Flädern är "anspråkslös och robust, men en växt som behöver radikala föryngringsingrepp då och då. Detta är också ett sätt att få fler blommor. De stora krämvita blomklasarna kommer i stort antal från juni till juli. De har en mycket karaktäristisk doft och i juni kan man samla in blommorna. I september och oktober mognar fläderbären, som är ypperliga till saftkok och marmelad [liksom en hel del annat, som  du hittar här och här]. Fåglarna tycker också om bären och därför blir det ofta konkurrens om dem. " Höjden kan bli 4-7 meter.  
Något jag inte haft en aning om är att flädern har ansetts vara en mycket värdefull medicinal- och kosmetisk växt sedan antiken och alla delar har från tid till annan använts. Man kan kurera sin förkylning med te av torkade fläderblommor, men också med saft av de mogna bären. Den är fortfarande en populär läkeväxt och den ger också en utmärkt dryck. Helt fantastiskt!

"Om man odlar fläder för blommornas skull och bor någorlunda avsides är amerikansk fläder, sambucus canadensis, ett alternativ. Den har fördelen att den inte är självfertil och dessutom blommar senare än den europeiska och därför sällan korspollineras. Detta gör att har du endast en amerikansk fläder inom polineringsavstånd sätter den inte frukt. Istället fortsätter den bilda nya blommor hela hösten. I Skåne lär det på detta sätt gå att skörda fläderblommor så sent som november ett bra år. Och insekterna uppskattar förstås den längre blomsäsongen.  Fläder växter bra inom zon I - V.  
Jag planterade fläderbuskarna i en blandning
av kogödsel, kompostjord och den sandiga
Österlenjorden
Blommorna innehåller flavonoidglykosiderna rutin [en citrusflavonoidglykosid som stärker de små blodkärlen och ökar blodflödet], quercitrin, cyanogenglykosiden sambunigrin, eterisk olja, slemämne, garvämne och organiska syror. Dessa ger blommorna främst svettdrivande verkan och en infusion används för behandling av förkylning och andra infektioner i andningsorganen, och en del nervösa besvär. Kosmetiskt är blommorna mycket välgörande.  Bären innehåller organiska färgämnen, aminosyror, socker, rutin och stor mängd C-vitamin. De har milt laxativ samt diuretisk, svettdrivande och milt lugnande verkan.  De används i teblandningar vid förkylning och viktminskning och är även välgörande vid nervösa besvär, som sömnlöshet och migrän. Bladen är purgativa - det vill säga laxerande - och bör inte användas.  
Fläder lämpar sig för skadedjursbekämpning. Av bladen kan man göra ett avkok som man kan bespruta rosor med för att förebygga angrepp av mjöldagg och skadedjur. Använd inte avkoket till grönsaker. Fläderavkok är också effektivt om man vill hålla sorkarna borta."
Inte illa vad?!
Min minikiwi Jenny har också fått knoppar i växthuset!

Inga kommentarer: