söndag 15 mars 2015

Lyckliga relationer kräver en del...

Lånar en så fin text om hur vi lyckas med relationer från Kurera.se (som översatt texten från www.mindbodygreen.com). En hel del har jag också tagit upp tidigare, så följ bara länkarna för en utförligare beskrivning!:
"Ibland träffar man på äldre par som har varit ihop hur länge som helst och man förundras över deras prestation, och över det faktum att de faktiskt fortfarande verkar lyckliga tillsammans. Det kan verka som ett framgångsrikt förhållande är ett omöjligt företag men tittar man noga är även den längsta, mest lyckliga relation bara en kombination av en serie små saker.
Varje relation har en 'reservoar' av goda känslor, och paret som aktivt håller den tanken välfylld kommer att vara motståndskraftigt i kristider. Här är några saker du kan göra idag för att stärka ditt och din partners band, skriver MindBodyGreen.

1. Ge den andra personen din fulla uppmärksamhet Visa din partner respekt genom inte vara
distraherad på telefonen när ni är tillsammans, eller genom att nicka på huvudet och muttra 'mm' när du egentligen befinner dig långt borta och tänker på något annat. För att ha ett fungerande förhållande måste du vara närvarande i det.
2. Gör regelbunden, kärleksfull beröring en prioritering Folk har olika uppfattning över vilken roll sexlivet spelar i ett förhållande men det finns inte mycket osäkerhet kring huruvida regelbunden, kärleksfull beröring spelar roll eller ej. Det gör den. Krama din partner, håll hans/hennes hand eller gnugga hans/hennes fötter. Vad exakt du gör spelar egentligen ingen roll, huvudsaken är ATT du gör det. När du knyter an till din partner fysiskt bekräftar du ert speciella band på ett kraftfullt, primalt sätt.
3. Fortsätt med ditt generösa sätt När väl själva dejtingen är över är det många par som glömmer bort den där 'normala' artigheten och helt enkelt tror att de inte längre behöver göra det 'där lilla extra' för sin partner. Men fortsätt med tjänster och favörer, de fyller upp kärlekstanken lite. Gör te, köp en liten spontan gåva eller hjälp till med en syssla du vet att din partner avskyr.

4. Uttryck regelbunden tacksamhet för din partner Du kanske har yttrat de mest rörande löften på din bröllopsdag, men under de senaste sex månaderna har du kanske helt glömt bort att berätta för din partner att ja, du är fortfarande glad och tacksam över att ha honom/henne i ditt liv. Välj att vara med din partner varje dag och låt din partner känna att han/hon är din prioritering. Glöm inte bort ordet ”tack”.
5. Stäm av med varandra – bara för att…  Upptagna par kan hamna i en fälla att kommunicera först när barnen behöver gå till doktorn, när räkningarna ska betalas eller när någon måste handla och förbereda middag. Lyckliga par ringer eller sms:ar bara för att. Låt din partner veta att du bryr dig tillräckligt för att bara checka in då och då.
6. Flirta Oavsett hur länge ni har varit tillsammans kommer din partner älska att bli påmind om varför du fann honom eller henne så attraktiv i första hand. Lyckliga par slutar inte uppvakta varandra bara för att de blivit sambos, förlovade eller gifta. Lägg märke till nya frisyrer, ge komplimanger för klädval eller bara passa på att le så där lite mysigt flirtigt åt din partner ibland. Kom ihåg att ett leende är SÅ effektivt – och förmedlar en sund känsla av generositet och välvilja.
7. Arbeta på något tillsammans Ett framgångsrikt par vet hur man arbetar som ett team. Oavsett om det är att laga en måltid tillsammans eller dela en knäpp hobby – ett lyckligt par förstår att uppgifter/projekt de arbetar på tillsammans bara kan stärka deras band.  8. Ha roligt Var fåniga tillsammans. Spela varandra små spratt, uppfinn ert eget dumma språk. Livet är hårt och att hålla en relation stark och frisk tar både tid och kraft – men ta inte allt för allvarligt. De mest motståndskraftiga människorna – och paren – är de som kan rycka på axlarna och skratta åt livet i allmänhet.
9. Var förlåtande Små förbittringar har en förmåga att växa upp och bli stora, otympliga förbittringar. Bara släpp det. Smarta par väljer sina strider, och oftare än inte, skriver de av små överträdelser om dessa hotar den större bilden. Men glöm inte bort
Små förbittringar har en förmåga att växa upp och bli stora, otympliga förbittringar. Bara släpp det. Smarta par väljer sina strider, och oftare än inte, skriver de av små överträdelser om dessa hotar den större bilden. Men glöm inte bort att säga ordet förlåt ibland. Ett ord som ibland tar emot men som får oss att växa som människor om vi bara vågar utnyttja det. Vittnar om generositet, välvälja och ansvarskänsla.
Inte bara växter behöver stöd...
10. Stöd din partners förhoppningar och drömmar En partner som inte bryr sig om dina drömmar och mål gör dig – och sig – en otjänst. Lyckliga par bryr sig om sina partners drömmar, förhoppningar och planer. De frågar frågor och lyssnar, de uppmuntrar varandra och är där för den andra när tiderna är tuffa.  Lyckligt förhållande inte bara en slump En bra relation är inte bara något man ramlar in i. Även om ni har bra kemi och era avsikter är de bästa så är det starkaste förhållandet det där båda parter tar sig tid att vårda varandra varje dag. Kärlek är något man ägnar sig åt medvetet och kontinuerligt."

Inga kommentarer: