lördag 21 mars 2015

Arrangerad kärlek omtänksam?

När SVTflow började visa Gift vid första ögonkastet i november diskuterades det en hel del i media om att SVT "romantiserade arrangerade äktenskap", som många slagits för att avskaffa under lång tid.
Jag har en lite annan syn på det efter att ha diskuterat just arrangerade äktenskap med föräldrar och barn i Indien och Sydafrika, där det är vanligt.
Bild lånad från Aktuellts debatt om Gift vid första ögonkastet
med programbeställaren Peter Nyrén och psykoterapeut Eva Rusz 
Kristofer Ahlstöm anklagade t ex SVT för cynism och att jaga den svårfångade tittargruppen ULKUng lågutbildad kvinna [i landsorten], som för övrigt påstås ligga bakom Melodifestivalens evighetslånga produktion under våren, med de program vi producerar och sänder i SVTflow. "Ingenting i de programmen tangerar vardag eller verklighet, i båda fallen är aspekterna så öppet konstruerade och extrema att de mer liknar något av de sadistiska psykologiexperiment som företogs på 70-talet, eller – som SVT debatt dryftade apropå Gift vid första ögonkastet härom veckan – arrangerade äktenskap.  Har alltså SVT förvandlats till ett förmyndarstatligt organ som handgripligen inträder i människors liv och bestämmer över dem?" Amanda Björkman fortsätter "SVT romantiserar arrangerade äktenskap, Första gången de över huvud taget ser varandra är på bröllopet. I SVTflows nya program Gift vid första ögonkastet  matchas sex singlar som längtar efter en livskamrat.  I bästa fall ska de inte bara ingå äktenskap, utan även lära sig älska varandra. Som vilket annat arrangerat äktenskap som helst alltså.
Skillnaden är bara att det i det här fallet inte är familj och släkt som står bakom besluten om utbytta ringar, utan en präst, en samtalsterapeut, en beteendevetare och en psykolog.
'Det som förr i tiden upplevdes som tvång, arrangerat äktenskap, upplevs i det här experimentet som en befrielse från valtvånget och rädslan att välja fel, försäkrar samtalsterapeuten i  premiäravsnittet. Och när det arrangerade giftermålets roll i Sverige skildras i samma avsnitt är det i imperfekt. Fenomenet beskrivs som en fråga för kungar som ville säkra ättens framtid och fattiga personer som ville ta ett steg upp på samhällsstegen. Som om då var då, men nu är nu.  Under vilken sten har SVT bott? Arrangerade äktenskap är inte ett historiskt fenomen, det är nutid."
bilder från Gift vid första ögonkastet lånad från SVTflow
Jag har sett Gift vid första ögonkastet först när det visades på TV och eftersom jag alltså diskuterat arrangerade äktenskap med föräldrar och barn som är vana vid det vill jag gärna dela med mig av hur de ser på saken. Föräldrarna känner sina barn val och vill att de ska leva lyckliga så därför vill de arrangera ett äktenskap som kommer att fungera så bra som möjligt för dem. Sönerna och döttrarna tyckte att det känns tryggt eftersom de litar på sina föräldrar och såg inte alls någon motsättning i att de inte gifte sig av kärlek. Tvärtom menade de att kärleken växer fram och hänvisade till alla skilsmässor i västvärlden, vilket de givetvis ville undvika. Det kom som lite av en överraskning för mig att höra, eftersom jag hela tiden matats med att det skulle vara ett tvång och att barnen inte har något val.
Bild lånad från Aftonbladet.se
Jag tror nog snarare att Peter Nyrén har rätt i sitt konstaterande att "Satsningen SVTflow  riktar sig till de tv-tittare som redan valt bort att titta på vanlig broadcast-tv och främst ser sin tv på webb, surfplattor och mobiler. De flesta är mellan 20 och 40 år, många har ännu inte barn och många är singlar. Det gillar att titta mycket på tv och film och vi kan tydligt se att de gillar komedi och dramaserier, men också engagerande program om livsstil och relationer. --- Att göra positivt inriktade program om relationer som genomförs med hög ambition, omsorg och respekt som Gift vid första ögonkastet och som engagerar och skapar debatt blir då en självklar uppgift för SVT.  Det är inte program, ämnen eller en publik som ska vara hänvisade att skildras enbart i kommersiella kontexter. Den ursprungliga serien som vårt program är baserat på togs för övrigt fram för DR, våra public service-kollegor i Danmark.  Alla som tar sig tillfället och tiden att se realityserien Gift vid första ögonkastet kommer att upptäcka att det är ett ärligt och transparent genomfört experiment som gestaltar ett annorlunda och alternativt sätt att hitta fram till ett lyckligt långsiktigt förhållande. Genom att följa deltagarnas resa genom serien får man möjlighet att reflektera över vilka förväntningar, förhoppningar och drivkrafter som är betydelsefulla vid en långsiktig parrelation."
bild lånad från www.dn.se
Nu har jag alltså följt och varit fascinerad av Gift vid första ögonkastet på TV, trots att jag inte är ute efter någon relation själv. Jag tycker dock att det är just ett intressant experiment, precis som reklamen för det säger. Om jag skulle vilja ha en relation är jag faktiskt inte alls främmande för att det kanske skulle kunna fungera om jag blev ihopmatchad med någon av ett expertteam. Även om det tydligen bara är ett av paren som fortfarande är gifta.
– Det var tråkigt för oss båda att det inte fungerade. Jag tror att vi hade möjlighet att få det att fungera, men att vi inte lade ner tillräckligt med tid, säger Mikael på bilden ovan till Aftonbaldet. "Enligt deltagaren Mathias, 39 [på bilden i mitten], har inte inspelningarna varit den bästa grogrunden för kärlek. Efter serien är han kritisk mot SVT och produktionsbolaget Baluba.
– Det borde ha varit mer fokus på att det skulle gå bra för paren. De har kanske inte alltid tänkt på parets bästa, utan istället skapat konflikter. Bodde trångt Han menar att produktionen valde bostad åt paret så att konflikter skulle kunna uppstå.
– De bestämde att vi skulle flytta in hos mig trots att jag har tajt med utrymme hemma. Emily bodde rymligare, säger han. På SVT  säger man att de bara ville deltagarnas bästa.
– Så kan det vara i en riktig situation, att man flyttar in i en för liten bostad. Så vi försökte skapa något som var realistiskt, men grundförutsättningen var förstås att vi ville att det skulle gå bra för dem och vi tycker att det är tråkigt om de känner så, säger Hanna Dowling på SVT:s pressjour. För Mathias och Emily, 30, har det däremot gått bra. Månader efter inspelningen håller de fortfarande ihop.
– Ja, vi är fortfarande gifta. Det är härligt, men det har inte alltid varit enkelt. Det har varit en ovan situation för båda, säger Mathias" avslutningsvis.

Inga kommentarer: