onsdag 21 maj 2014

Ytterligare skäl för ekologiskt och obesprutat

Om det nu inte räcker att det smakar så fantastiskt mycket bättre med frukt och grönsaker som inte besprutats så kanske dessa bilder från Florida kan tjäna som varnande exempel? Vi måste ta ansvar och inte köps det billigaste alternativet när offren bli dessa, eller vad säger du?
Carlos Candelario föddes utan armar och ben. Hans mor
exponerades för en cocktail av giftiga bekämpningsmedel
när hon skördade tomater i Florida. Bild från www.theecologist.org
Jag läser att i Florida har flera barn, precis som Carlos, fötts med grava fosterskador efter att deras mammor jobbat med att plocka tomater. Är det inte grymt att barn föds utan armar och ben och med andra grova handikapp eftersom vissa företag och bönder tycker det är enklare att spruta kemikalier på sina åkrar för att hålla ogräset borta istället för att odla hållbart och ekologiskt? Ännu grymmare är vi som väljer att köpa dessa billigare tomater, tycker jag, när vi vet vad det låga priset beror på.
Ungefär sex veckor efter Carlos födelse föddes i grannhuset Jesus Navarrete med en deformerad underkäke, som gjorde att han riskerade att kvävas av att hans tunga skulle kväva honom. Han måste därför matas genom ett plaströr. Ytterligare två dagar efter Jesus födelse föddes även Jorge Meza med bara ett öra, utan näsa, med gomspalt, en enda njure, utan anus eller några synliga könsdelar. Några timmar senare, efter en detaljerad undersökning, insåg läkaren att Jorge faktiskt var en flicka så föräldrarna beslöt att istället kalla henne för Violeta. Hennes problem var dock så allvarliga att hon bara överlevde i tre dagar.
Tomatplockare i Immokalee på bild från gourmet.com
Mammorna till de handikappade så kallade Immokalee-barnen berättade bland annat:  
- Efter att de sprayat kemikalier på åkrarna satte de upp en skylt om att det var farligt att beträda området, men vi som jobbade var ju tvungna att göra ändå. Under säsongen sprayades det inte mindre än 31 olika kemikalier på tomatplantorna. När man jobbar vid plantorna luktar det så av kemikalier, som hade torkat in på växterna och när man kom emot dem blev det som ett damm som vi andades in.
Det här är bara ett av oerhört många fall av dålig hälsa som drabbar arbetare som jobbar med att skörda frukt och grönt och deras barn. Googla på pesticide birth defects [fosterskador vid bekämpningsmedel] eller klicka på den gröna länken. Om du vågar, så kommer du att inse att vi alla måste ta ansvar för vår konsumtion. För det här kan omöjligt vara priset vi är villiga att betala för att få billigare grönsaker och frukt!

Inga kommentarer: