lördag 3 maj 2014

Lindrad fästingskräck

De senaste åren har det rapporterats om fästingar även här i södra Norrlands inland så därför har jag köpt ett bärnstenshalsband till kissekatten, eftersom det påstås göra att fästingar inte gärna angriper. Nu när vi snart ska flytta till Österlen så frågade jag veterinären om det finns något vaccin jag kan ge Greta när vi var där och vaccinerade mot kattpest och tog tandsten.
bild ut DN
Han hade inte hört om bärnstenshalsband som skydd men sa att vaccinerna är väldigt dåliga och att jag bör börja med att kolla om hon överhuvud taget får några fästingar och om hon får det så smittar de ju inte direkt, utan kan rätt enkelt plockas bort.
fästingbortttagare
I dagens DN läser jag också en stor artikel om att fästingar inte alls är så smittbärande som människor gärna tror. Detta trots att jag sålde sparkarna till en kvinna som flyttat från Stockholms skärgård till Strömsund för att båda hennes döttrar fått borrelia av just  fästingar och blivit så sjuka att familjen valde att flytta dit  fästingrisken är mindre.Läs gärna DN-artikeln här!

1 kommentar:

Thove sa...

Lite farligt att ha en artikel som den i DN då fästingar är ett ökande problem. Klimatändringar och ökad habitat-fragmentering gynnar fästingars spridning. Men självklart ska man inte gå runt och oroa sig i onödan. Det är även alltid bra att ta död på myter som ger onödig rädsla. Har du fått borrelia? jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4315/har-du-nagonsin-fatt-borrelia