torsdag 8 maj 2014

Villfarelser om Jämtlands-klimat

När jag var barn var jag övertygad om att det var ännu kallare somrar än här i Jämtland norrut. Så flyttade jag till Umeå och kunde där avnjuta fem somrar i rad som liknade de somrar jag upplevde när jag bodde i Stockholm. För varje år hinner man också glömma hur illa det faktiskt är här på sommaren och dessutom åker man dessutom bort ett par veckor för det mesta.
Här i Östersund är det mer regel än undantag när någon
utbrister "det var den sommaren!" efter en enda solig och varm dag
Min slutsats var tt vi i Jämtland har inlandsklimat och att det är därför våra somrar är så usla för det mesta. Det som motsade det är konstaterandet att "Det är kännetecknande för inlandsklimat att det är mycket varmt på sommaren och mycket kallt på vintern". Mycket varmt är det nämligen oerhört sällan i Jämtland, men det bestämde jag mig för att helt bortse ifrån...
Det är också allmänt känt att det alltid bli bakslag; snö
kan återkomma så sent som i juni. Jag minns examens-
dagar med snö, alltså i juni!
Tills jag pratade med en kille från Dorotea, som ju ligger 17 mil rakt norrut från Östersund. I inlandet, men i Västerbotten. Han berättade att under hans tid i Östersund hade han upplevt somrar han aldrig trott skulle vara ens möjliga under sina tid i Dorotea. Där var nämligen somrarna oerhört mycket både varmare och soligare. Av det drar jag slutsatsen att jag i hela mitt liv dragits med villfarelser, för Jämtlands-klimat verkar inte finnas någon annanstans än här. Inte konstigt att det är Vinterstaden - nästan året om dessutom. Tack och lov att det är nog med det för mig nu!

Inga kommentarer: