söndag 4 maj 2014

Österlens Konstrunda i påsk

Jag hade igår min ateljé öppen under KulTur, men idag tänker jag delta och besöka kollegorna i deras ateljéer och verkstäder. Det är öppet kl 11 - 16 på 72 ställen också idag, så gör en kul tur också du, vettja!
Linda Petersson kom och gjorde ett direktreportage för mig till LT igår. Det kan du se här.
Det slog mig också att jag inte skrivit mer om Konstrundan på Österlen så därför passar jag på att göra det nu. Vi såg inte så oerhört mycket, men åtminstone lite i Simrishamn, Kivik, och runt om.
Bäst i Simrishamn gillade jag Sergio Fuentes grafik och måleri, som han visade på flera våningar i ett nybyggt townhouse.
Så här trångt var det på gatorna i Simrishamn under Konstrundan så det är lite skillnad jämfört med att jag bara hade sex ateljébesök under hela fem timmar i min igår.
 Thérèse Reuterswärds oljemålningar visades på Gislövs bygdegård.
Roligast var att se Jonas Rooths glasutställning i Kivik. Han ställde också ut här på Drejeriet 2006. Utöver glaset ställde han även ut akvareller i den vackra lokalen i Kivik.
I Kivik var det väldigt svårt att hitta parkering eftersom så oerhört mycket folk var runt och tittade på konsten.
Vi var även in i en gammal smedja och såg keramik, men jag fascinerades än mer av de rostiga jordbruksverktyg som fanns där utanför.
Madeleine Pyk Slussen Brinner
Det jag nästan tyckte bäst om på Konstrundan var Madeleine Pyk, som egentligen inte var med, utan ställde ut själv på Sjöbacka Gård, som hon bor i närheten av. Hon är bildkonstnären och författaren, född i Stockholm 1934 som målar i en naivistisk stil med starka färger. Hon har visats utomlands och är en av Sveriges mest omtyckta konstnärer.
Madeleine Pyk Ateljén Grå
Oftast målar hon landskap, stilleben och porträtt, med en stark längtan efter det idylliska, i olja på duk eller papper. Hon har studerat både vid Konstfack och Konstakademien, precis som många andra ur hennes generation. 

Inga kommentarer: