tisdag 3 december 2013

Tomtens julverkstad-estetik på Härke KC

Klocka och Klocka målade träskulpturer
Nälden-konstnären Jukka Nyström ställer sedan i lördags ut måleri, kollage och träskulpturer på Härke KC.
The Rising och Passionsblomma i blandteknik
Det är ett inspirerande och färgstarkt konstnärskap man får möta där och jag tycker att Nyströms målade träskulpturer påminner väldigt mycket om sådant som tillverkas i tomtens julklappsverkstad i den amerikanska version som Disney's jul. Väldigt passande så här i adventstid alltså.
När Tanken Far och Gränd i
Gamla Stan
 i blandteknik
Det är för mig tydligt att Nyström ser just färgupplevelsens om viktig i sitt skapande. Han presenterar sig med att han "underordnar motiven, formen och kulörerna blir ett medel att framhäva stämningar och känslor. Jag jobbar också mycket med upprepningen i mina verk".
Blått Landskap  i blandteknik
– En del är lite äldre tavlor och en del är nya, berättar Nyström i ÖP, men som betraktare är det svårt att kunna avgöra eftersom utställningen känns sammanhållen och årtalen inte framgår i verkförteckningen.
Kollage Fantasilandskap
Nyström arbetade som typograf och grafiker innan han blev konstnär och han lärdes upp av sin far, som var landskapsmålare.
Fem Profiler målad träskulptur
Fyra av verken i utställningen har han även visat på Rådhusgalleriet i Åbo 2011, när Åbo var kulturhuvudstad, vilket inneburit fler utställningar i Finland.
My Blue Garden I  blandteknik
Jukka Nyström föddes i Helsingfors så det är lätt att förstå. Åk alltså till Härke senast 15 december för att se denna utställning!
Sweet Soul Music I och Sweet Soul Music II blandteknik
Läs mer om utställningen i LT och ÖP!

Inga kommentarer: