fredag 6 december 2013

ÄKTA svenskt mathantverk hittas hos Eldrimner!

I tisdags skrev Aftonbladet en stor artikel (bild nedan), du kan läsa här, om hur vi luras köpa t ex odlade bär och mat tillverkad i tyska fabriker under etiketten Svenskt mathantverk AB på julmarknader och mässor över hela landet. 
Svenskt mathantverk AB är en av de största aktörerna och de finns i Väsby, fast lagret finns i Lillhärdal och hemsidan ser oerhört förtroendeingivande ut, titta bara:
För att verkligen vara säker på att köpa äkta svenskt mathantverk och slippa bli lurad ska du ta för vana att kolla efter Eldrimners klistermärke. Där får du beviset för att det är småskaligt svenskt mathantverk! Här i Jämtland, där också Eldrimner är lokaliserat, är nog inte risken att bli lurad så stor, eftersom här finns så oerhört många små lokala matproducenter.
så här ser Eldrimners logga ut
Eldrimner är alltså ett nationellt centrum för mathantverk, som hjälper mathantverkarna, med rådgivning, kurser, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte. Där är företagarna med och formar verksamheten och det är till fördel också för oss kunder, som då får veta att det verkligen är äkta vara det är frågan om. "Mathantverk skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Det är en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala och ofta knuten till gården. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan. Mathantverk lyfter fram och vidareutvecklar traditionella produkter för konsumenter av idag." Som det står på hemsida. Läs gärna mer om Eldrimner här.
Två matprofiler i Min Lilla Stad Fia Gullriksson
och Manne Mosten. Eget montage.
Det var duktiga Fia Gullriksson, Jämtlands matambassadör som nu även är programledare för Meny, som  la ett medborgarförslag till Östersunds kommun att ansöka om att bli Creative City of Gastronomy i UNESCOs nätverk hösten 2007. Gullriksson hade främst syftet att öka medvetenheten kring vår lokala mat, som också är god, ren och rättvis. Under 2008 antog Östersunds kommun medborgarförslaget. 2010 blev Östersund en Creative City of Gastronomy och sedan samma år även Sveriges första Matlandethuvudstad.
Detta lokala mathantverk kommer från fjolårets julmarknad
Jamtli, som det åter blir dags för nu i helgen. Tunnbröd och
renhjärta är måsten från Jämtland att ta med till Skåne i jul
För här har det satsats stort på just småskaligt mathantverk och att tillvarata dessa under lång tid och det finns flera aktörer som stödjer det, utöver alla som själva är mathantverkare. Bl a även Manne Mosten, som jag skrivit om tidigare. Han driver Kulitur, företaget som ger "matturism en ny dimension. Under resan får du uppleva den jämtländska kulturen med alla dina sinnen" med Taste workshop och annat för att lära mer om och avsmaka det jämtländska köket!

Eldrimners etikett ser ut så här
Jämtland finns verkligen många små lokala matproducenter och de flesta känner i a f jag till, så här oroar jag mig inte för att luras att köpa falskt Svenskt mathantverk. Här kan du läsa mer om äkta svenskt mathantverk!

Inga kommentarer: