söndag 15 december 2013

Fantastisk filmbok

Läsning i biomörkret. Författaren tar en sista titt i det färska praktverket om film i länet.
Fredrik Alverland med sin Viddernas
Landskap på den Vita Duken

på foto av Johan Axelsson, ÖP
Fredrik Alverland är den filmtokige journalist som ägnat de senaste åtminstone två åren åt filmer som spelats in i Jämtland, skådespelare härifrån och en massa annat filmiskt med anknytning till Jämtland. Av det massiva materialet har han vaskat fram en riktig guldtacka till bok, Viddernas Landskap på den Vita Duken.
Jag  beställde den direkt av Alverland på Anders Ramsells utställning i oktober och några veckor senare damp den ned i brevinkastet. Jag har sedan imponerats grymt av hur faktaspäckad boken är, för att nu inte nämna hur oerhört snygg den också är.
Maja skriver om boken här
Anledningen till att den gick att beställa på Ramsells vernissage är att just hans akvarellfilm Bladrunner the Aquarelle-edition finns med i boken som en av de senast gjorda filmerna. Den allra senaste filmen i boken är faktiskt Ruben Östlunds Turist, som inte har premiär förrän nästa år. 
Den första film som presenteras är faktiskt Sjörövaren från 1909 och den filmen har jag faktiskt en personlig relation till. När jag var barn brukade lillasyster Mia och jag spela en gammal stenkaka hos farmor och farfar. Favoritlåten heter När jag var Prins utav Arkadien och den brukade vi dansa till på ängen. Den är tydligen ur en film som spelades in i Östersund. den kan du lyssna på här i precis den version vi dansade till! Det är så makalöst för jag har aldrig tidigare hört någon annan ens känna till den melodin.
precis så här ser farmors och farfars gamla stenkaka också ut!

För snart en månad sedan berättade Alverland om sin bok under PechaKucha Jazzköket och det ville jag inte missa.

Naturligtvis passade jag då även på att t med mig boken för att be honom skriva i den och titta vilken härlig dedikation jag fick:
"Till MalinMatilda Du är en förebild och inspirationskälla. Leve filmen, leve konsten, fortsätt skapa!" Det värmde verkligen kan jag avslöja!
I flera månader har jag mer känt mig som ett avskräckande exempel, men tack och lov så känner jag nu äntligen igen mig själv!
Blåser en puss mot igenkännbar spegelbild
Tack vare god hjälp eller kanske är det eftersom jag nu är ungefär två storlekar mindre än i somras och därför ser mer ut som jag "alltid gjort"?

2 kommentarer:

Fjedde73 sa...

Härligt! Vad kul att du gillar boken, och tack. Jag ska hälsa min formgivningskumpan också. Vi ses.
//Fredrik

Lyckans Smed sa...

Kan man ogilla en så vacker och faktaspäckad bok? Inte jag i a f!
/*