måndag 23 december 2013

Civilisation à la neandertalarna

Tänk att neandertalarna tog bättre hand om sina gamla än vad vi samtidsmänniskor. Jag trodde tidigare att just det var ett tydligt tecken på civilisation att ta hand om de svagare. Kanske är det vi som bara är mindre civiliserade än neandertalarna?
Rekonstruktion av neandertalare på ett museum i Kroatie. Nikola Solic/reuters/TT
Rekonstruktion av neandertalare på ett museum i Kroatien.
Foto: Nikola Solic/Reuters/TT , lånad från SVT 
Jag fick syn på artikeln ovan i tisdagens DN och fann följande hos SVT (eftersom det inte ligger ute hos DN, men TT-texten är densamma): "mycket tyder på att Neandertalarna faktiskt tog väl hand om sina gamla, enligt en studie i tidskriften Pnas.  Upptäckten är gjord av franska forskare, som studerat äldre fynd. Framför allt ett skelett, som hittades redan 1908, har väckt forskarnas nyfikenhet. Benresterna tillhörde en man som var runt 40 år gammal när han dog, det vill säga lastgammal med den tidens mått mätt. Ryggraden var deformerad och han saknade tänder.  Analyserna visar att mannen levde en längre tid utan att kunna röra sig eller tugga maten, något som tyder på att de andra tog väl hand om gamlingen — bland annat genom att tugga maten åt honom. Fyndplatsen visar också att gruppmedlemmarna gjorde sig stort besvär med att gräva ut och förbereda graven innan han dog."
ur DN 2013-12-18
Även om 40 år inte låter så länge idag så innebar det en stor del av medmänniskornas liv, som ju var lika korta som han som sköttes, så det tycker jag är fascinerande.


Inga kommentarer: