måndag 17 december 2012

Önskade och oönskade sterotyper

Hur tänker egentligen de som startat facebook-gruppen Ta inte våra traditioner ifrån oss egentligen??? Den där neger-dockan i Disneys julprogram är ju verkligen en stereotyp picckaninny, till skillnad från Stina Wirséns utskällda Lilla Hjärtat

Om svenska jultraditioner inte är mer än Kalle Anka på Julafton ska jag hädanefter skämmas över att kalla mig svensk, fast mina svenska rötter tränger sig ända till åtminstone 1300-talet och är uppblandade med norska minst lika långt tillbaka på andra sidan. 
kom inte och påståratt den stereotypa opersonliga neger-
dockan hos Disney har en värdighet på samma sätt
som Stina Wirséns utskällda Lilla Hjärtat. Isf är du blind!
Wirsén har fler gånger påpekat att hennes avsikt med Lilla Hjärtat var att visa en riktigt kolsvart figur, fast en god sådan med hjärtat på rätta stället. Hon har ändå beskyllts för att ha gjort ett Blackface och visst det är en kolsvart figur, men den har fått värdighet genom sin icke-stereotypa personlighet och med hjärtan i håret istället för hårt skruvade pickaninnies! Faktum är att det är själva frisyren med hårt snurrade små knutar som från början kallas just pickaninnies, fick jag lära mig när jag pluggade i den amerikanska södern 1987. Då uppfattade jag det bara som något gulligt att kalla små svarta barn med hårt skruvade knorrar i huvudet för just picckaninnies och har först som vuxen förstått det nedlåtande i det. På samma sätt som att det känns nedlåtande när människor drar alla norrlänningar eller konstnärer över en kam. Vi vill inte vara stereotyper utan egna personer, eller hur?

Det Wirsén påstår sig ha varit ute efter var att ladda om en kolsvart figur så att den upplevs positivt. Jag tycker inte att det är fel, utan en lovvärd önskan. Däremot kanske man i efterhand kan tänka att hon nog trodde att hon hade för mycket makt över möjligheten för att just ändra människors syn och känslor. Det är typiskt sådana övermodiga tankar man får medan man är djupt inne i sitt konstnärliga arbete. Tro mig; jag har själv umgåtts med tankar om min förmåga att ändra världen mer än en gång...
Men samtidigt är det ju så att om man tror att man är för liten för att kunna påverka nåt så kan man aldrig ha sovit i samma rum som en liten mygga... Läs gärna Aftonbladet här och Disneys egen förklaring här för lite perspektiv i frågan!

Inga kommentarer: