tisdag 18 december 2012

Blänkande silver

Min silverskål var riktigt svart av att ha stått oputsad i flera år. Jag gjorde ett försök med Häxans silverputs för många år sedan, men eftersom det är så mycket krusiduller på den fastnade bara papperet och den blev inte så mycket bättre.
Fick så höra om husmorstipset att lägga aluminiumfolie i en skål, tillsätta salt och så hälla på kokhet vatten så att det täcker.
Min skål är så pass stor att jag la folie i diskhon, hällde i grovsalt och sedan fick koka säkert minst 5 l vatten för att skålen skulle täckas.
Det påstods att det skulle bli blankt direkt, men eftersom skålen både var så svart och hade så mycket krusiduller fick den ligga i över en timme.
Här ser man tydligt skillnaden; den övre blev blank som den nedre efter sitt salta bad och jag kan ställa fram skålen utan att få pikar i jul! Bilderna är tagna i exakt samma ljus på samma ställe med bara någon timmes mellanrum.
Häxans silverputs innehåller bland annat alkohol, kiseloxid, tallolja, vatten, silikon samt komplexbildare, så det tär både på miljösamvetet och ger inte alls ett lika gott resultat, trots hårdare arbete. 

Lycka till nu att rengöra allt silver enkelt och helt giftfritt till jul!

Inga kommentarer: