onsdag 19 december 2012

3D lite av en besvikelse

Eftersom de hjärnblödningar jag fick av olyckan för 19 år sedan på fredag först innebar att mitt vänstra öga var helt slutet och att jag sedan haft svårt med stereoseendet trodde jag inte att jag skulle kunna se Hobbit i 3D. Med en hel del ansträngning kunde jag dock uppleva flera scener med djup, vilket gjorde mig väldigt glad!
Scenerna när de tittar ned på Vattnadal från en klippa och där fåglar flög var hänförande att uppleva i 3D, men det innebar att jag fick tillbringa hela gårdagen i sängen med migrän-medicin. Det är nämligen en oerhörd ansträngning gör mig att medvetet se med båda ögonen samtidigt, vilket krävs för att ha ett djupseende. Alltså på det sätt de flesta ser helt naturligt.

Jag har själv läst Bilbo tre gånger och pappa läste den för mig som barn, så jag tycker mig verkligen kunna berättelsen.
Alla de utdragna krigs- och slagsmålsscenerna gjorde mig dock bara trött och jag kan inte ens kalla Hobbit för en Tolkien-film, utan snarare en Peter Jackson-dito. Exempelvis det evighetslånga slagsmålet mellan två berg kan jag omöjligt minnas från Bilbo men jag saknade verkligen den gigantiska spindel som jag kommer ihåg från början av Bilbo. Den lår väl inte komma förrän i den tredje delen med den här takten, vilket jag medger är en besvikelse. Jag kommer inte att se de andra filmerna på bio, för orkar knappast betala 3D-priset med hjärnvärk och sömn efteråt.

Jag kan för övrigt inte med min vildaste fantasi föreställa mig hur det är möjligt att påstå att man blir kränkt av att Tolkiens dvärgar får fortsätta heta Ekenskölde, som de gjort sedan första svenska översättningen kom 1947 bara för att man själv tagit sig namnet Ekenskjöld i början av 2000-talet. Känner man inte till att det är så nära besläktat med ett av världen kändaste sago-dvärgnamn så tycker jag att man får skylla sig själv. Jag fattar inte att alla verkar bli så kränkta av minsta lilla nu för tiden. Att bli kränkt är för mig att utsättas för en oerhört grovt övergrepp eller osann anklagelse och inte bara att man råkar bli stött över en småsak. Jag anser att begreppet kränkning verkligen har devalverats de senaste åren av människor som bara känner sig lite sårade men ändå ser sig själva som kränkta. Det är bara löjligt; jämför Kränkta Vita Män med kränkningar som när gamla tvingas äta mat de tidigare kräkts upp, när svarta i Sydafrika tvingades använda burkar som toaletter i fängelse och liknande.

Bilderna kommer ur filmen.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: