tisdag 18 december 2012

Hälsosamt slösurfande

Läser i dagena DN en artikel med rubriken Slösurfandet har en poäng om att det här med korta pauser i arbetet är oerhört viktigt. Personligen brukar jag ställa äggklockan på 1 h eller sätta larm på mobilen för att komma ihåg de där pauserna, när jag t ex är djupt inne i att måla eller redigera video. Vår hjärna funkar ju så att den bara kan vara fullt koncentrerad i 20 minuter, så när den tiden gått kan man omöjligt vara lika effektiv som de första 20 minuterna. Jag har tidigare tipsat om Yoga på jobbet, men även att bara gå förbi kaffemaskinen en stund, ta en kort promenad, bara resa dig från stolen, andas och sträcka på dig eller att just slösurfa är effektivt för att återfå koncentrationen, så skäms inte för det! Det är nämligen inte alls slöseri med tid!
bilder på pausande katter lånade från
The Cat House On The Kings.com
Du kan läsa hela DNs artikel här! Det som alltså annars ses som slöseri med tid borde alltså inte bara vara fullt acceptabelt utan är faktiskt livsnödvändigt för att hjälpa oss att hålla koncentrationen uppe! Allt enligt forskaren Lars Ivarsson vid institutionen för Arbetsvetenskap på Karlstads universitet.

1 kommentar:

Alexander Forselius sa...

Min ide är "nyttigt" slösurfande, som att om man är programmerare i ett företag så kan man ägna en mikropaus åt att undersöka andra delar av programmet eller dokumentation eller relaterade ämne, för Facebook och annat gör lätt att man tappar bort tiden. Man bör ha två uppgifter, en huvuduppgift och en sidouppgift (hämta in nytt material, utforska domänen) som man ägnar mikropauser åt.