lördag 27 februari 2021

Förstärkta smaker med kontraster

När olika grundsmaker kombineras tycker jag att det blir som allra godast. Tänker att det är som med färger att kontraster [komplementfärger] inte bara förstärker utan också förhöjer varann.
🎼socker 🎶grädde,
smör 🎵och en gnutta salt
är allt du behöver till din
🎶Salted Caramel!


Salted caramel eller salt kola är därför bland det godaste jag vet.

Glutenfria Salted caramel cashewbars 14 st 

Sätt ugnen på 175°C.Klä en ugnsform som är 15 x 20 cm i diametern.

Vispa samman 

50 g rumstempererat smör

3/4 dl socker

70 g philadelphiaost

En nypa salt

1/2 tsk vaniljpulver

fluffigt i cirka 2 minuter. Häll därefter ner

1 dl mandelmjölet 

½ dl psylliumhusk

och rör ned. Pressa ut degen i formen och förgrädda skalet i cirka 15 minuter. Ta ut och fördela

1  dl mandelmjöl

1/2 dl  psylliumhusk

Så dags för själva Salted Caramel: Häll 

1 1/2 dl socker

i en kastrull. Låt det smälta tills det får en gyllenbrun färg, i cirka 5 minuter. När sockret fått rätt färg och är helt smält, ta bort från plattan och häll ner

50 g rumstempererat smör

Rör om tills smöret blandats ut i sockret och allt gått samman, det tar cirka 1-2 minuter. Eventuellt kan du behöva ställa tillbaka kastrullen på plattan för att värma upp det lite till. Häll så ner 

1 dl Vispgrädde

3/4 tsk salt

och rör om. När det är väl blandat häll karamellen ovanpå 

150 g rostade cashewnötter

Ställ tillbaka ugnsformen i ugnen i cirka 30 min. Ta ut formen och låt den kallna helt. Ställ in i kylskåpet för att svalna. Skär upp dem i mindre bitar och strö över lite flingsalt.

dem lite.Häll den ljumma kolasåsen o njut med vaniljglass (eller grädde)



En variant med sirap istället för smör är denna. Tycker personligen att den ovan blir godare men om det finns sirap o inte smör är detta ett alternativ:

Salt kolasås

Karamellisera

 1 dl strösocker 

och tillsätt försiktigt

2 dl vispgrädde 

2 dl ljus sirap 

under omrörning.  Låt koka 7–10 minuter till en kolasås. Rör ner 

0.5 tsk flingsalt 

Låt svalna.


Glutenfri Salted caramel-kaka

Sätt ugnen på 200 grader (eller 175 grader varmluft). Smält 

 2,5 dl strösocker 

i en tjockbottnad kastrull. Vispa med en ballongvisp när det börjar smälta. Det kan bli grynigt, men det smälter bort när sockret blir varmare. Låt det hela bli bärnstensfärgat och klumpfritt. Dra sedan bort kastrullen från plattan och tillsätt

100 g smör, i stora tärningar 

Vispa in smöret i sockret så det blandar sig. Det är väldigt varmt och kommer börja bubbla så akta och vispa försiktigt så det inte skvätter. Tillsätt

1,25 dl grädde 

i den heta blandningen och rör väl tills det blivit en härlig kolasås. Tillsätt 

0,5 tsk salt 

och låt det hela få bubbla ihop under ett sista snabbt uppkok. Ställ den salta kolasåsen åt sidan och låt svalna något medan du gör browniesmeten. Smält

 150 g smör 

 i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Tillsätt 

2,5 dl strösocker 

1,25 dl kakao 

1 tsk vaniljpulver 

och rör om väl. Tillsätt sedan 

2 ägg 

och blanda samman försiktigt. Avsluta med att tillsätta

1 dl mandelmjöl 

0,25 dl psylliumhusk ihopblandat

så det hela blir en slät smet. Lägg baklåtspapper i botten på en fyrkantig liten bakform (cirka 20x20 cm) och smörj kanterna med smör. Bred ut smeten jämt i formen och grädda i ugnen i 12-15 minuter på 175 grader. Kakan ska fortfarande vara lite lös när man tar ut den. Lägg 

2 dl pekannötter

överst på kakan medan den är varm och tryck eventuellt ner 



Inga kommentarer: