tisdag 16 februari 2021

Prickiga zebror (i både Kenya och Sydafrika!)

Läser i National Geographic om ett helt osannolikt mönstrat zebraföl som fötts i Masai Mara Nationalpark Kenya. Den är istället för randig prickig! Kolla bilderna en sån sötnos! Det var Hongkong-baserade naturfotografen 
 Frank Liu som sökte noshörningar  Kenyanska Masai Mara Nationalpark när han fick syn på den ovanligt prickiga zebran.      
“Vid första anblicken såg det ut som om det slulle ha varit något helt annat djur,” har Liu berättat. Antony Tira, som är guide i parken var den förste som såg det ovanliga fölet, som han döpte till Tira.  
Precis som Liu blev han förbluffad när han fick syn på den unikt mönstrade zebran första gången. 
“Min första tanke var att någon fångat in och målat den kanske för att lätt kunna känna igen den” har han berättat för den kenyanska tidningen Daily Nation
. “Jag blev verkligen förvånad första gången jag såg den.” 
Den artikel jag såg var från september 2019 så tänkte att det vore spännande att få veta om den fortfarande lever och har hälsan. 
Då fann jag en artikel om att det inte bara finns en, utan två prickiga zebraföl och att det andra finns i Sydafrika!
Några veckor efter att nyheten om det prickiga fölet publicerats spreds ett rykte om att det unika fölet lastats på ett lastbilsflak och fraktats ur Tanzania efter att fölet ”sålts till ett visst rikt västland”. 
    
Ett Facebookinlägg från den sydafrikanska veterinärkliniken Craig View, i Boksburg, en förort till Johannesburg, visade dock att det inte alls är sant. I det hade ägaren och veterinären Clifford Bull, lagt ut bilder på ytterligare ett prickigt zebraföl och det är de bildena som använts för att illustrera ”försäljningen av Tira”.
Dr Bull la ut bilderna för att visa att  Tira inte alls är så unik, utan att det även finns ett prickigt zabraföl i sydafrikanska Gauteng. Han bekräftade att de två zebrafölen inte ö h t har någon koppling till varann. 
”Du kan enkelt se att deras teckning skiljer sig åt och att ränderna är olika. Varje zebra har en egen teckning så att ränderna på så sätt påminner om människors fingeravtryck,” berättar han för AFP via mejl. ”Det finns två orsaker till det; när de föds kan de påminna om stoet som är dess mor vilket gör att de lättare känner igen varann. Det är dessutom ett skydd mot rovdjur eftersom ränderna  förvirrar dessa.” En annan orsak till zebrornas ränder är flugor. Sådana sprider många sjukdomar som är allvarliga för zebror eftersom deras päls är så tunn att den är lätt att sticka igenom. Fältexperiment visar att flugor undviker att landa på randiga ytor, vilket därför gör att zebrorna sällan får dessa sjukdomar. 
Den ovanligt prickiga  pigmenteringen är den första observationen i Kenya enl Frank Liu. Fläckiga zebraföl har dock bl a setts i Botswanas Okavanga Delta.
         
             Zebran som dr Clifford Bull poserar 
                 med här är en ung hingst [hane]

Dr Bull tilllägger att de båda prickiga zebrorns kan bli sårbara eftersom markeringarna gör att de utmärker sig så att de blir lätta att se för rovdjuren. Det ger dem dessvärre en liten chans  för att överleva tills de blivit vuxna och kan föröka sig.
 
De båda zebrorna har en mutation som heter Pseudo Melanism eller Abundism och innebär att djur har en annan teckning än det mönster som är vanligt för djurarten. Abundism sker visst emellanåt hos stora kattdjur. En svart panter är t ex en muterad leopard.

 Några roliga fakta om zebror som Dr Bull berättat om i sitt inlägg:
1- Zebror är faktiskt svarta med vita ränder enl forskning genom embryo bevisning. Den visar att grundfärgen är svart och så ligger vita ränder över. 
2- Deras  ränder  har utvecklats för att hålla bitande insekter på avstånd. De föredrar nämligen enfärgade ytor, monokroma tycks locka deras visuella system. 
3. Zebrans ränder förhindrar också att de blir överhettade i den afrikanska solen. Luft rör sig nämligen i en annan hastighet över ljusabsorberande svarta än ljusteflekterande vita ränder. På så sätt har zebror ett eget kylsystem.
  
Jag hittar dessvärre inga senare nyheter om hur Tira eller hennes sydafrikanska likis lever nu (eller om de ens gör det).
Hoppas verkligen att de båda överlevt sina första år, tros att de utmärker sig så! Om de bara blir vuxna, dvs lever tre år, kan de nog få goda liv. Zebror tycks acceptera olikheter så på så sätt är de båda bara en del av sina flockar!

Inga kommentarer: