torsdag 11 februari 2021

”Utdöd” fläckig leopard hittad i Taiwan

Läser den glada nyheten att en trädleopard som trotts vara närmast utdöd har hittats i Taiwan. En trädleopard som på engelska heter the Formosan clouded leopard [Neofelis nebulosa brachyura] har setts, eller blivit ”återupptäckt” av flera vittnen för första gången sedan 1983. Detta skedde i vildmarken i sydöstra Taiwan, skriver bl a https://returntonow.net i mars 2020.   
Bild lånad från https://inhabitat

Skogsvaktare från byn Alangyi rapporterade att de sett en sådan trädleopard jaga getter på en klippa i Taitung County's Daren Township. Efter det rapporterade Taitung District skogsmyndighet att det är en oerhört viktig utveckling och de arbetar aktivt för att kunna bekräfta detta. 
Kao Cheng-chi (高正治), som är chef över Association of the Austronesian Community College Development Association och byns hövding för  Paiwan-folket, informerade om att byn Alangyi  låter en grupp skogsvaktare patrullera det traditionella området. Helt plötsligt efter nästan ett års sökande såg skogvaktarna 
flera av dessa närmast rutiga leoparder efter ett tips. Då lyckades två olika grupper av skogsvaktare få syn på vad folket Paiwan kallar "Li' uljaw," alltså katterna som på engelska heter Formosan clouded leopard, på jakt i det vilda.  
En skogsvaktare beskrev hur han tydligt sett en leopard klättra i träd för att så smyga upp på en klippa och jaga getter. En annan i gruppen berättade hur han sett en leopard skjuta förbi en scooter innan den skyndade upp i ett träd och försvann.
       

Trädleoparden The Formosan clouded leopard är kända för sina dunkelgrå närmast rutiga markeringar och de har en lång mystisk historia. Den har varit listad som sårbar av the International Union for Conservation of Nature’s sedan 2008.  Trädavverkning i stor skala drev bort dessa fläckiga leoparder från bergens fot i sydost Asien till de övre delarna av Yushan Mountain Range. Ju högre upp de tvingades ju mer sällan har de synts och de blev så sällsynta att de förklarades utdöda år 2013.  
Ändå har dessa värdefulla katter setts allt oftare enligt det lokala Paiwan-folket, som värderar dem väldigt högt som ett heligt andedjur. 
Att den påstods ha setts allt oftare gjorde att byhövdingen manade hela samhället till att vara rädda om och bevara det sårbara djuret. Ihop med Taiwans parlament ska de försöka förmå också besökare att hedra och definitivt inte jaga katterna. Byns äldre samarbetar också med skogsmyndigheten för att hejda avverkning för att locka fram de skygga och sällsynta leoparderna ur deras gömslen.  Utöver att skydda de rutfläckiga leoparderna vill även the Taitung Forest District få igång vetenskaplig forskning på dem när de väl levt upp och kommit fram så låt oss alla hoppas på att fler än Paiwan-folket kommer att se dem som heliga!!!

Inga kommentarer: