torsdag 22 augusti 2019

(Samtida) Textil konst på Galleri Blå

Jag var på en fin och välbesökt vernissage på Galleri Blå i Gärsnäs. Textil konst ger gärna associationer till hembygdsgårdar och dammiga dukar. Verket ovan är Josabet Green WerkmästerHISTORIEN, GLÖMSKAN OCH FRAMTIDEN, som är textiltryck (screan), lappteknik och skarvsöm på sammet.

Gudrun Bartels, Birgitta Nelson Clauss, Josabet Green Werkmäster och Dyveke Zadig är alla Malmökonstnärer som däremot tillsammans ställer ut textiler som är mer samtida än mycket annan konst, så jag rekommenderar verkligen ett besök till Galleri Blå.
Gudrun Bartels visar målade broderier som också är tryckta. Direkta bilder baserade på grekiska sagor och de som har en glimt i ögat, som ovan i Medan Vi  Väntar eller  Frieriet. sagor.
Dans I Josabet Werkmäster är en bild 
screentryckt på sammet med ett ämne 
som s a s etsar bort sammetens fluff

Josabet Werkmäster ställer även ut särken som hänger från taket på den översta bilden. Hon definierar sig som samtida textilkonstnär och jobbar process-inriktat med tygtryck där hon framför allt intresserar sig för de möjligheter som finns. 
Hon ser själva materialet och den teknik hon väljer som grunden i sina verk och värdesätter fantasi.
Kyssen av Gudrun Bartels

Bartels är också malmöitisk textilkonstnär aktiv i KKV Textil Malmö.
Dyveke Zadig arbetar i sin ateljé med glaskonst, måleri och textil design och tryck. Hennes formgivning är unik, som denna väv med bladguld och mynt. 

ZADIG ART & DESIGN finns precis 
vid Backåkra naturreservat. 

Textil Konst på Galleri Blå har öppet dagligen 12-17 t.o.m 8 sep.

Inga kommentarer: