söndag 29 juli 2018

Balanserad med yin och yang-bönor


Jag bytte till mig Yin och yang-bönor på Fröbytardagenkoloniföreningen. Har alltid gillat denna kinesiska symbol göt balans, även om jag tycker att den är lite överutnyttjad på vissa sätt. Odlar gärna bönor för kvävehalten de höjer i jorden, men också för att det är bra mat, även om den inte är antiinflammatorisk. Tror att det främst beror på att många får gaser av dem, men det kan ju undvikas med hjälp av att krydda med kyndel, anis eller fänkål, så det behöver inte vara något problem egentligen! Själv äter jag baljväxter med det mesta så här års när de enkelt skördas.
Yin och yang-bönor kallas visst också Calypso-bönor och Orca-bönor och har tagits fram från Phaseolus vulgaris. Den är alltså en kidneyböna-hybrid som växer på en buskbönaplanta och kan bli upp till 38 cm hög med 4 - 5 bönor i varje balja. Skörda först efter 70 till 90 dagar efter planteringen eller så när de är späda och kan då ätas som brytbönor med baljan. 
Det finns även en vafriant som är röd och vit, vilket jag tycker låter än mer spännande. De är väldigt goda spritböna, vilket innebär att själva baljan inte ska ätas  De kan vosst också torkas som kokbönor och används då med fördel till dekoration. Pe!rsonligen ser jag dem som enormt vackra
Odla så här: Blötlägg fröna ett dygn före sådd och så direkt på friland i maj-juni när jordtemperaturen är minst 15 grader. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. De kan även förkultiveras inomhus. Täck då sådden med klar plast försedd med lufthål och placera i ca 25 grader. Utplantera efter avhärdning när frostrisken är över. Täck gärna med fiberduk. Odla runt störar som de kan klättra på, eller som jag gör med majs och pumpor (som är en indiansk metod kallad Tre Systrar). Skörda regelbundet för rikligare skörd. Attans så balanserad en sedan blir med Yin och yang-bönor  i magen!

Inga kommentarer: