Igår var det en fantastiskt solig dag för första gången på flera veckor. Därför tänkte jag ta med mina japanska lyktor från balkongen och sätta dem på Gretero-lotten, så de inte fryser ihjäl i vinter utan lever vidare.
I södraste hörnet planterade jag mina Japanska lyktor |
För att det ska växa optimalt är det inte bara viktigt att odla de växter som trivs ihop tillsammans genom samplantering, som jag skrivit mycket om, utan också att plantera på olika ställen, alltså växelbruk. Man måste plantera växterna på olika platser för att inte drabbas av jordtrötthet, sjukdomar eller skadedjur. Om samma växter fortsätter att planteras på samma ställa sugs jorden ur, så helst bör man ha en fyraårscykel för växelbruk så att alltså samma växt återkommer på platsen var fjärde år.
Också en tazette blommar |
skiftenEn stor fördel med växelbruk är att olika grönsaker bearbetar jorden på helt olika sätt. Vissa har väldigt djupgående rötter medan andra har mer ytliga. Purjolök har t ex ett stort rotsystem som luckrar jorden medan baljväxternas ger kväve, som annars är största anledningen att använda konstgödsel. När rötterna förmultnar bildas håligheter där vatten och luft kan transporteras och näringen frigörs.
Man brukar dela in växter efter deras näringsbehov, så att växter med ungefär samma näringskrav odlas tillsammans och jag vill också gärna betona samplanteringens stora fördelar här! Är två bör man odla växter med andra näringskrav på platsen, så att jorden hålls näringsrik. Det bästa är att odla de växter som är mest näringskrävande först använda och sedan de växter som kräver mindre och mindre näring. Att man systematiserar odlandet så att de växter som inte vill ha för mycket näring sätts där föregående år näringskrävande växter stått. Dessutom innebär det att både smak och lagringsduglighet förbättras.
En nässelfjäril kom flygande igår, 25 nov(!) och beslöt sig för att agera brosch på mammas gula kappa när vi satt och fikade! |
Eftersom det nu börjar bli kallt har det mesta som inte är frosttåligt tagits in från mina föräldrars trädgård och ställts i orangeriet på den inglasade balkongen. Både chili och citron är nu mogna där med! |
Första året Ärter Bönor Gröngödsling Första året odlar man baljväxter som själva tillför jorden näring med hjälp av kvävefixerande bakterier. De behöver alltså ingen extra näring. På sensommaren när man skördat ärterna och bönorna arbetar man in resten i jorden. Man kan även slå det, finfördela det och använda det som täckningsmaterial eller i komposten.
Andra året Kål Selleri Purjolök Squash, pumpa Andra året tillför man ordentligt med gödsel och odlar växter som är krävande. Kål och purjolök är bra exempel på krävande växter.
Tredje året Lök Sallat Rotfrukter Persilja, dill Tredje året tillför man bara lite gödning och då odlar man rotfrukter och lök som inte är särskilt näringskrävande. Rotfrukter mår dessutom inte bra om de får för mycket näring, vilket de kan få om man odlar dem på nygödslad mark. Även lök kan få försämrade lagringsegenskaper och dålig smak av för mycket gödsel, speciellt om gödseln är obränd. Fjärde året Potatis Fjärde året odlar man potatis och behöver inte tillföra någon gödning. Odling av bondböna bland potatis ger bra resultat. Året efter börjar man om från början igen och sätter baljväxter.
Detta är sådant professorerna på SLU som ifrågasätter ekologisk odling borde lära sig istället för att förespråka kemikaliejordbruk!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar