fredag 2 mars 2018

Suveränt god Musselgryta m sötpotatis, kokosgrädde blomkålscouscous

Min fars paradrätt är denna fantastiska Musselgryta med sötpotatis och blåmusslor, som faktiskt inte bara är underbart goda utan också renar t ex Östersjön!    
Musselgryta med sötpotatis och kokosgrädde 4 port  
Skala och dela 
700 g sötpotatis  
på längden, skär i cm-tjocka skivor. Dela, kärna ut och skär  
1 stor röd paprika  
i bitar. Hetta upp  
1 msk rapsolja  
i en stor gryta, bryn sötpotatisen och paprikan hastigt. Tillsätt  
2 tsk röd currypaste  
och låt fräsa 1 minut under omrörning. Häll i  
1 burk kokosgrädde (à 400 ml)   
2 msk asiatisk fisksås  
1 msk färskpressad limejuice  
1 tsk flytande (=varm)honung  
Låt sjuda på svag värme utan lock 15-20 minuter, tills potatisen är mjuk. Lägg i  
100 g babyspenat  
och låt den sjunka ihop under lock ett par minuter. Lägg i  
1 burk blåmusslor i lake (à 360 g)  
1 förp frysta tinade blåmusslor (à 450 g)  
Låt sjuda ytterligare ca 5 minuter under lock. Smaka ev av med 
 salt och svartpeppar  
Riv över  
thaibasilika eller koriander  
och servera gärna musselgrytan med    
Vackert och gott serverat på
Röros-porslin och med Brunkullan-koppar
Blomkålscouscous 4 port  
Skölj och skär  
1 blomkålshuvud  
i bitar och lägg (även stammen) i en mixer med knivarna monterade.  Kör blomkålen tills den är som couscous. Du kan annars använda en osthyvel och  hyvla lagom stora blomkålsbitar av. Ångkoka i ca  4 min och var noga så du inte kokar sönder blomkålen! Tillsätt  
2 msk olivolja  
I en stekpanna. Tillsätt  
1 finhackad lök  1 riven vitlöksklyfta  
Och koka, under omrörning i ca 3 min. Smaka av med  salt och  peppar  Ta från värmen och tillsätt  
1 msk smulade torkade/ 2 msk finhackade färska örter  alt. t ex finhackad salladslök, oliver,  soltorkade tomater, ekologisk apelsinzest, eller granatäpplekärnor   
att servera med  Du kan också rosta hackade nötter, frön o dyl ihop med lök o vitlök .

Inga kommentarer: