onsdag 10 augusti 2016

Socker lika skadligt för hjärnan som extrem stress och trauman

Illustrerad Vetenskap rapporterade 24 juli om att sockrad dryck som Cola har fler faror än en kan tro:
"Cola-drycker och andra sockerhaltiga drycker är välkända för sin negativa inverkan på tänder och midjemått. En ny studie visar att de läskande sockerbomberna också har en negativ inverkan på hjärnanSockervattnet ändrar helt enkelt kodningen i vår biologiska superdator, så att det blir svårare att hantera stress och trauman.
I försöket i studien delade forskare från University of New South Wales [i Australien] in råttor i olika grupper. Den ena gruppen utsattes för ett trauma i sin tidiga barndom – större delen av deras bon avlägsnades från det att de två till nio dagar gamla. Den andra gruppen råttor hade fri tillgång till vatten med 25 procent socker. De råttorna sörplade till sig ett svårt sockerberoende. [Genomgående mina kursiveringar.] Efter 15 veckor undersökte forskarna råttornas hippocampus – den region i hjärnans tinningslob, som har betydelse för bland annat minne och stress.

Sockervatten ändrar hjärnan En riktigt nära titt på råttornas hjärnor avslöjade att de traumatiserade råttorna hade samma förändringar i hjärnan som de råttor som hade utvecklat ett beroende av sockervatten. Båda råttgrupperna hade färre av en viss sorts mottagarceller i hippocampus som normalt ska binda stresshormonet kortisol. Det tyder enligt forskarna på att deras förmåga att hämta sig efter en antingen stressande eller våldsam upplevelse hade försämrats. Om barn upplever våldsamma händelser som till exempel fysisk eller psykisk misshandel, olyckor eller dödsfall kan det utlösa en större mängd kortisol i kroppen än normalt.
En annan förändring hos råttorna var att deras Neurod1-gen var mindre aktiv än normalt. Genen är viktig för stressreglering. Forskarna drar slutsatsen i sin studie att socker kan ha en problematisk inverkan på utvecklingen av hjärnan." Se upp alltså; vem vill utsätta någon annan för extrem stress och trauman? Bortsett rån forskare alltså. Att bjuda på socker kan sannerligen bli en björntjänst för särskilt barn m a o.

Inga kommentarer: