fredag 23 oktober 2015

Kloke Gandhi om hat och våld

Att Gandhi är en stor förebild, kanske det faktum att jag skrivit om honom nästan varje år kan vara en ledtråd om. Nu är det dags igen, för Gandhi uttrycker det ju så oerhört bra och tydligt:
Fienden är rädsla. Vi tror att det är hat,
men det är rädsla.
Jag har flera gånger försökt förklara att jag är övertygad om att allt våld och alla kränkningar har sin grund i att den som utför dem är svag och osäker. Därmed menar jag verkligen inte att de därmed ska vara förlåtna för jag tycker att man alltid har ett val och makt över sina egna handlingar, men jag menar att det är en förklaring. Brottsoffer har en alldeles för låg ställning i Sverige, antagligen just för att det anses att de brottslingarnas förflutna innebär att de därigenom är förlåtna för att det är så synd om dem. Lyssnar man dock på någon som Morgan Alling, eller som verkligen levt ett liv av misshandel, missbruk och mobbning så bör man inse att så inte alls behöver vara fallet. Tvärtom! Tänk bara på hans fantastiska arbete med Morgans Mission!

Ta det hemska som skedde i Trollhättan igår t ex. Det skulle inte förvåna mig det minsta om det visar sig att gärningsmannen  själv gått där på skolan och blivit mobbad. Eller så kanske han är en svensk motsvarighet till Breivik? Människor är inte av naturen onda utan blir det pga hemska egna erfarenheter.

Inga kommentarer: