onsdag 14 oktober 2015

Citronkaka med rapsolja


Rapsolja är inte bara närproducerat, nyttigare än annat matfett (innehåller hälften så mycket av de mättade fettsyror än olivolja och sju gånger mindre än i smör. Rapsolja är rikt på de hälsosamma syror som gör bl a sill så bra. Den är också en god källa till vitamin E, som hjälper hud och immunsystem. Rapsolja kan upphettas för friteringstemperaturer  utan att förlora antioxidanter, karaktär, färg eller smak) och är gott till mat, utan också i godsaker. När vi åt på En Gaffel Kort förra sommaren överraskades jag positivt av hur gott det var med glass med just rapsolja.
Citronkaka med rapsolja
Sätt ugnen på 200°. Smörj
en form ca 1,2 l  m löstagbar botten med
rapsoljaLite riven kokos

Vispa 
2 Ägg
tills smeten blir pösig. Blanda
1 dl fiberhusk
2 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
och rör ner i smeten tillsammans med citronskal från
½ citron
och pressa den också. lite av citronsaften
Rivet skal av
Tillsätt
1½ dl  rumstempererad rapsolja
1 dl Mjölk
och citronsaften. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll i formen 
och grädda i nedre delen av ugnen i 175°  i ca 35 minuter. Låt kakan kallna under formen så blir den extra saftig.

Inga kommentarer: